Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
好彩買左枝rf50 1.2,真係好好用好彩無等rf 50.4
想買支24-105 F4,有冇Ching知邊間買水穩陣,見周圍都冇行買
上官網買野同我講要等2個月
等左4個月都未有,下次買鏡頭係咪出去買好啲
出面買有無話邊到好
買乜,35 1.4?街都無貨
如果想一機一鏡去旅行24-105F4 同24-70F2.8,大家會點簡
之前係買配件渣
黎緊想買24105mm f4-7.1
一樣諗法

其實有冇人買左新個支28-70F2.8
二手收好過啦
24-105,24-70影遠少少都唔惦
如果真係得一枝,我自己通常都係24-70/2.8
叫做一枝搞掂晒

一機一鏡嘅情況,2.8 定4, 輕或者重都未必差太遠
最主要好睇其實你多唔多用70-105 呢一段
一定係24-105F4
講真爭一級嘅影響比以前少好多
無反iso推到6400甚至12800畫質都好唔錯
同埋去旅行好少會喺暗光環境影相 除非你鐘意影夜景
反而焦段爭左105影響大好多
唔夠遠就係唔夠遠 影唔到就係影唔到
除咗新電LP-E6P係香港官網好快有之外
日本齊哂咁滯,仲要平D
我連新果個rain cover ERC-R5S都係map camera買到
想問吓各位意見。隔咗好多年終於有時間同埋$去重拾攝影。但係問題我呢幾日好舊。部機係Canon EOS 600D. 啲鏡頭都係普通嘢:

EF 50mm 1:18 mark II
EFS 10-18 1:4.5-5.6 IS STM
EF-S 17-85mm 1;4-5.6 IS USM

其實如果想影返嘅話,買返支靚啲嘅L鏡,又話買部新嘅相機同埋鏡頭重練?主要諗住去旅行影景,同埋屋企人。
你上面個堆都唔值錢,你可能會覺得iphone 影得好過佢如果買新野就睇你預幾錢,因為隔離廠sony有埋副廠,會多選擇d
都啱呀,隔咗咁耐都知唔值錢。不過擺喺屋企掗拃。 錢可能$5-6000 USD
要睇幾樣嘢:
- 影咩類型相多? 風景定人像?
- 喺室內定室外多? 會唔會夜晚影?

我較建議揀24-105 f4, 因為
- 焦段夠長, 夠靈活
- 輕便啲, 啱晒周圍走
- f4配合而家啲相機高ISO都夠用
但如果你係主要影人像鍾意淺景深, 或者夜晚/室內影得多, 咁24-70 f2.8可能更啱你... 講到尾都係睇你自己鍾意點影

btw我自己就帶過枝24-105mm f2.8去旅行, 除咗孭住全日會重啲之外無嘢投訴
RF50mm f1.2個bokeh真係好正, 影咗咁多次都係咁滿意
不過都期待新50mm f1.4 VCM, 細枝啲同對焦更快
24-105 f4 最近對焦距離有d 長
影食物有d kick
畫質上會唔會有好大分別?
我想問下,如果買支 100-300mm 2.8 其實支70-200mm 2.8係咪可以賣左去就算?
如果你覺得相差1500g唔係問題
70-100mm段又可有可無的話,的確係既!
問得呢個問題😂 應該唔太岩買100-300 2.8
健身
其實主要係有需要多100-200mm既 tele;當然有100-500果啲選擇,但佢唔係fix aperture,而100-300可以加tell-converter(可以去到600,f5.6) 先至有打算買100-300mm,但又諗70-200,同100-300有一大段焦段係重疊,咁70-200係咪又唔太需要 如果又係,咁 「trade-in 」可能支100-300可以平啲。
唔急嘅話可以等等
本來我都打算買100-300mm,主要係枝70-200mm f2.8無得用extender (而且唔太鍾意係external zoom),不過而家我都係等埋枝新70-200mm f2.8Z先再考慮
但如果你係常用長焦距 (你提到600mm),咁或者更應該等埋枝200-500mm f4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞