Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
Update一下
放咗支24-70 f4
𠵱家係諗買kit set定係Body加24-70 f2.8好
支RF24105其實好舊,budget唔係問題梗係body+2470L
個兩部定位都係旗艦機
咪係囉 旗艦先放既野 咪話R63會唔會咁好死放囉 canon wor
巴打係咪有埋35 1.4,近排睇片都覺得35 1.4好正,有少少想入,但好似wide少少唔係自己個範
yes 當時一出就買,個人感受:
• 畫質sharp,散景靚,對焦快同準
• 色散控制得好,有變形但唔算明顯
• 重量較輕 (對比其他L primes同埋zooms),長時間用都唔會太攰
• 新光圈環手感幾好
• 比起RF35mm f1.8,整體性能高一大截

呢枝鏡真係唔錯,我自己就好鍾意用得好開心
第一次用canon, 想問部下R52 開機要兩三秒先著mon 係咪正常?
就係覺得有枝50.2再入35 1.4好似少浪費
唔同構圖嘅
唔少人有齊35、50同85定
我有時要五秒以上
以前又覺得50 同135夠洗,之後睇片又覺得35好似唔錯,但又好難用咁
我覺得依家啲廠出Tele 會慢(起碼可能要等到下次奧運/世界杯之類)同依家大勢所趨係出”hybird” 鏡,啲焦段唔多數35-100左右,再長啲,一般啲人好難拎來拍片。 問過放支70-200, 同買入時差唔多價,乜依家咁好價
我估應該只係會速度同R52 差唔多但得二千幾萬像素既stack cmos, R3 嗰粒始會快啲唔係R3 收皮唔撚洗賣

跟住R63 冇眼控對焦之類,冇得機內加pixel, 賣22000左右啩
無反時代canon性能下放得激進咗
如果差唔多25年尾甚至26先出R63,用R3塊底都有可能
不過個殼就一定保持咁膠
咁真係睇你個人用法
我常用35mm枝鏡所以唔使諗即買
如果第時出枝rf35mm f1.2都要買

btw 如果唔介意手動同大陸鏡
其實老蛙枝35mm f0.95 full frame都幾好玩
影出嚟效果好獨特,wide得嚟又有散景 (大概係35mm嘅構圖但有50mm f1.4嘅散景)
等緊係咪真係有200 500 f4
睇片總會覺得自己未有嘅野好玩
即係唔係我部機個別問題
都係換完機又想換哂d野
小朋友才做選擇,大人全都要
RF85 f1.2好正唔使多講,畫質無得彈散景又夢幻
RF135對焦更靜更快仲有防震,不過焦距關係平日有啲難用
今日去拎返部機 但又多兩粒死點又要入去維修
想問下呢

MTF 既評測圖其實準唔準確

Canon 個職員話新個支2870 2.8 個整體評分係好過 24105 4
仲諗緊買邊支
佢換咗evf俾你?
係呀 新果個仲要死多一點
都唔同用圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞