Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
有ND filter
新手想問Canon EOS R10如何
正宗雞肋,扮專業機但對像係入門,要平要輕不如買R50, 仲要有白色, 同R7 個差價又唔大,不如買R7。

Canon apsc 新出咗兩支sigma 變焦2.8光圈鏡頭質素唔錯同埋輕, 遲下會仲有啲定焦,變到Canon R7 加陣性價比唔錯
新手入左部R8加KIT鏡,
想加多支鏡主要影人既話
RF85mm F2 係咪算抵玩
定係窮撚神鏡RF 50mm F1.8好
兩支鏡功能好似太相近唔想買曬
主要影人 一定揀85/F2..
應該就唔關枝鏡事.. 最主要個焦距
鳩影都影到唔錯嘅人像相

要抵玩一定係買水貨
之前上show room 玩左下
都係差左一步距離左右
不過感覺85mm 出黎淺景深好似係好少少

btw ching 85mm水貨大概爭幾遠
RF24105 F4 水貨加左2-300
睇你偏好
如果影全身、橫幅為主,50mm
喜愛影3/4至半身、直幅為主,85mm
見枝14-35個水貨愈升愈高,之前買6700,之後依家7300
呢期唔知小紅書定咩.. 勁多大陸人買R8 R50
Full frame機黎講
R8水貨唔使8k,係玩得過既
行連kit 9380
支kit屬於針孔鏡級別
有少少要求既都唔想要,買淨body算啦
The long-rumored RF 200-500mm f/4L IS USM has been tipped to be announced in November by various people.

The Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Z is also slated to be announced in November with a quick shipping time ahead of the EOS R1.

As for the RF 24mm f/1.4L VCM and RF 50mm f/1.4L VCM (again, I hate being patient), they're still tipped to be announced later this month, but we haven't heard anything recently about those lenses.

R8 係玩STM 啲入門鏡,鬼叫Canon 無副廠仲要啲大少少光圈變焦鏡都偏重600g 以上, 好易頭重尾輕唔好揸。
唔知枝50 1.2同1.4會差幾遠
諗住24105 f4 會唔會都特別頭重尾輕?
岩岩先知R7係APS-C R8係Full Frame
會㗎,特別R8 個手把位未必夠深,有人會覺得好無安全感,所以之前有師兄話R6 mark ii 個設計正平衡好我都認同。

個人就覺得目前另一部好揸係R7, 佢係個轉盤位on 9, 但佢啲掣全部都偏向右手操控
咁R8係比較薄既
幾啱手細既人
可唔可以出d 隔離果類20-70/4

24-50/2.8

我都好想
拍片ok 唔拍片不如R50
R50剩係cold shoe都十分趕客
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞