Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
F4 個近攝係麻麻
Kit 鏡就唔錯
發現部R5II 冇咗幾個上代有既功能雙像素RAW HDR相片 多重曝光Raw
單張hdr無motion blur明明係r6ii其中一個feature來
唔知點解佢要拎走
係咪45MP太demanding
定係覺得r5ii呢D級數嘅機expect個個都會影raw後製?
想問吓
用部R5 ii 影raw 落張type B卡
之後用Canon個app過相落iPhone
喺iPhone入邊張相變咗全白色 可以點搞
我用ios18 b7 有畫面顯示
對上都係用開十年前既Nikon 同Canon apsc單反, 嗰時500g 左右一部機身, 大概4年前賣哂佢轉用電話影算,但啲相無立體感所以加陣睇返各大牌子無反FF。

去哂咁多間毒氣室試哂加陣幾隻大牌子,本身睇緊R62 同R8, Canon 既操控同機身設計係比Nikon 有進步,Nikon 仲係太重同埋仍然偏傳統靠實體掣既設計,係專業機係好正,但一去到ZF 呢啲叫入門或者中階機拎走啲掣就出哂事

反而加陣Canon 既設計touch Mon 已經幾好,可惜R62 一拎上手配佢啲RF 鏡已經令人卻步,我唔係專業玩家,但只係想輕便袋住又唔洗太多嘢煩。
對家Z6iii 減完價仲要大把現貨,香港最近仲要出唔少YouTuber 吹奏
會買R5 II嘅用家 (高解像+高速+Canon操控)都未必會睇上Z6 III, 兩個tier嘅機無咩可比較
但係6系機連掣都唔夠
靠一粒M-Fn掣又轉連拍又轉曝光真係有少少難搞
急住轉個下真係會掛住以前部7仔
所以個問題就係無論C同N都好轉咗無反之後為咗細為咗輕便啲中階機cut晒啲function key,操控降級降到好似xxxD /D5xxx啲入門機咁
搵到係關個CR3 file事 有無方法搞到
但係最慘真係cut 哂都唔見得好細,其實當年EOS M 系應該係Canon 設計上既巔峰, M6 mark ii 同 M50 mark ii 拎上手都好正, 400g 已經有好好既性能同操控。

目前黎講Canon 最好操控既相機應該係R5 mark ii 同R3, R6 ii 我覺得佢可以再輕少少唔好過600g 就正
其實r6m2剩機身先580,右埋電先600幾,我覺得依個重量唔錯,比到應有嘅野,反而上左r5m2先真係覺得重
有無巴打試過枝平嘢100-400上1.4 tele converter?
24105 F4
二手同水貨個價勁接近
係香港d人放器材訂價太進取
幾個月前朋友想買RF 24-105mm f/4
當時全新行貨價大約$8900,見二手網兩支分別賣$7400同$8200
前者5年鏡(行貨),後者剛過保養行貨
朋友當時見全新水貨都係賣$7300,話反正兩支二手都冇保養
點解仲要俾貴d價錢買二手舊鏡?貪有陣臭汗味?
最後當然買全新水貨
真呀
邊間買水貨好
我見大時代勁多人排
Price.com搵邊間最平又多交易量
就幫趁果問,我以往都會買水貨機/鏡
偏向幫趁冇二手買賣鋪頭 (始終驚佢二手貨當新賣)
大部份水貨鋪都係先俾錢,後試貨
你試完收貨,行出門口,件貨有乜事都唔再關鋪頭事
所以記緊試清楚,買鏡頭的話,要自己帶機,店員未必肯借機俾你
冇問題至好收貨,如果一拆包裝,見到件貨有任何花痕(尤其要check清楚螺絲同mount),就試都唔好試,叫佢換另一件俾你
Lm
The likelihood of a Canon EOS R6 Mark III this year is near zero
It now looks like the EOS R6 Mark III will be announced in Q1 of 2025, which is a timeline a lot of people figured anyway, but we were told multiple times that that a Q4 2024 announcement was the plan. The timeline wasn't from the anonymous inbox types.
https://www.canonrumors.com/the-likelihood-of-a-canon-eos-r6-mark-iii-this-year-is-near-zero/
估到
點會兩年就換代
咁R6 同R6 ii 都係兩年就更新, 啲人覺得兩年就出一次機。 不過今次Canon 都係睇A7V 黎打,避免當年R6比A74 完勝, 跟住到R6ii 出又唔夠人平既尷尬情況。

同埋今年Canon r5ii 都夠做,部R1 不如cancel 啦
其實r6ii係出突咗
40fps連拍
4k60p無crop仲要係由6k oversampling
呢點直情勁過r5ii得line skipping 添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞