Canon 用戶討論區 (33)

413 回覆
2 Like 0 Dislike
上星期行過時代百老匯好似有現貨
算啦
上美馬買張CF先
張卡到應該就有機用
如果係我就會睇埋其他用家review再決定
始終係STM非L鏡,唔知對焦時會唔會電鑽咁響
仲有光學質素,如果好似16mm f2.8果支,我唔會接受
我訂左kit啊
所以唔使配鏡
24105 f4重到仆街
哦,咁可能淨機身有現貨,kit set未有啦
24-105mm f/4於官網訂都要等一個月
可能因為咁,反而kit set缺貨
繼續用住部R8先
我用過R8影四個鐘相
其實唔差,尤其AF方面,都係快狠準
係冇得加垂直手柄,影直相唔方便
仲有細電好快冇電,其它冇投訴
full frame黎講對得住個價錢
話說新買既r8 用用下發現左EVF 有粒黑點
拎去保養 會唔會整
24-105 好好用去旅行一枝頂哂,105再crop mode,28-70比唔到
會整啦下化,有死點
其實4光圈夜晚影唔影到相
睇你影乜啦我自己好少真係夜晚影,其實大一級又唔係差好遠,如果要大我用50
靜態相一定影到
身在2024年,我覺得70-105mm段實用過f/2.8同f/4之間分別
如果係2009年問我,以當時大部份機身於ISO1600同3200,甚至6400分別,差一級,noise就差好遠
我會話f/2.8好重要,同24-105mm f/4之間,會揀24-70mm f/2.8
但而家就算一部R8,於ISO6400都變得可接受,仲可以後製AI denoise
我會覺得f/2.8同f/4分別唔太遠,反而缺乏70-105mm段係後製補救唔到
所以我去旅行都偏向揀24-105mm f/4
睇下有乜,有車就14-35 50 70-200令埋,搭鐵就24-105+50算
有枝RF70-200 2.8想放有冇人知邊間鋪回收價高啲,今年1月先買
影到😅😅😅
有時孭足一日攰到仆街
想買返枝kit
而家有兩部相機,分別係m6ii 同 6dii

efm 成堆鏡,都算齊
ef 就行1635 2.8, 2470 2.8, 135 2.0, 50.8, 35.2.0

諗緊放唔放曬買r5ii
差少少就算啦24同105我都會用到多
16-35 24-70唔值錢,135留啦,依枝個散景無得輸,你放哂想換乜先
買RF鏡 24105 會唔會太傻?

我諗緊全部唔值錢 全部留返,買部r5ii 算?
放啦,16-35如果1-2代會唔夠食4500萬像素,d鏡嘅弱點會表露哂出黎,你平時影開乜,24-105會唔會夠你用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞