Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
嚟緊會換r5 mark2
但仲諗緊買唔買kit set要支rf24-105 f4
手上有支ef24-70 f4同ef 70-200 f2.8
想問大家會點揀?
唔要支kit我同你收左佢
影乜先,覺得24-105好好用,EF 70-200係一代?
幫你收kit
岩岩拎左r52試左下個連拍buffer 做完實驗 用手頭最快同最慢嘅卡影30fps 全部都係140-150左右就卡彈 應該真係firmware lock左buffer 我本身用r5既 除左buffer依點其他都幾滿意 賣左r5所以做唔到比較 但係體感上r52清buffer慢過r5
終於有消息, 30 Oct就出
- Canon RF 24mm f/1.4L VCM
- Canon RF 50mm f/1.4L VCM
- Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM Z
官方 30fps jpeg+craw係160就要清buffer
都玩到五秒嘅
二代,支ef24-70係6d2 kit set跟嗰支
多數都係旅行用 平時會影下自己架車
唔知$50k可唔可以買到剩低三枝鏡
希望定價平啲(同有貨)
應該有難度?兩枝定焦價位13000-14000,24-105 2.8都25k,70-200應該差唔多?
r10 ($7500水)定 r50($5700行)好?
感覺唯一分別係r10 有4k fps, 同埋raw影得多啲
差$2000 抵唔抵?
R10有機械快門雙轉盤日本製手握感呢堆野都比

同埋行套裝先7千頭,邊洗買水

R50行電子前簾快門台製單轉盤仲要手柄位細
Thx 巴打
R10行貨配RF-S18-45mm f/4.5-6.3 IS STM ~$7000
R10 行貨配RF-S18-150mm f/3.5-6.3 IS STM 先至貴要$10k

差啲走漏眼睇左貴個款 唔該晒
相問下粒LP-E6P 係咪全世界都冇貨?
宜家連香港網店都要等一個月
淘左2粒副廠e6p頂住先
有無人用過sigma 18-50 2.8 買唔買得過?
Canon注冊DS126941,雙頻WIFI,疑似EOS R6 III。
傳聞規格:
採用2400萬像素的LC1720傳感器 (R3 sensor)。
DIGIC Accelerator加速處理器,8.5檔協同防抖。
EOS R5 II同款對焦系統。
極具可靠性的14bit 30fps RAW 電子快門連拍,讀取速度1/180s。
機內神經網絡降噪與高分辨率放大。
支持C4K/120p(S35)和6K超采樣C4K的XF-AVC S與XF-HEVC S錄制。
支持6K30p與4K60p(S35) Cinema RAW Light錄制。
如果咁出會賣到幾貴
18000到20000左右,呢級機新出都係呢d價位
9成野都要等
買啲配件都等左4個月
俾stack cmos 至少25000
R5ii夠改用左stack cmos
初出定價咪又係同一代差唔多
咁要睇吓會唔會咁大方喇

APSC M43機有stack 都近2萬

FF俾stack又賣2萬就真係stack cmos大平賣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞