Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
10-18至啱
係aps-c呀,起碼R7同FF機開crop mode都用到呀
像素唔係會跌咩
會跌啩,所以用R5 mark ii 未岩,Canon 本身因為紅閘好少 ultra wide 大光圈鏡,呢支細細支像素低啲都頂住先
咪遮係crop mode 得1700萬像素,佢紅圈rf得枝15-35 2.8,840g,但你會食到4500萬,一係平平地小三元14-35
今日賣哂舊機舊鏡入左,令上手又感覺唔算太重
到底百老匯個d幾時返大貨 r5 2代
我最近係肥花訂咗等通知
好似話要十月先返貨
會唔會官網訂仲快
十月😫
官網好似冇分期
我上星期係豐澤訂左
佢話九月會有一批
唔知真唔真
我見肥花好似好多人訂
早知之前有貨就買
我擔心粒新電keep住無貨多D
講起電
日本買真係平好多
R8 粒電講緊香港買一粒日本可以買兩粒仲有找
可惜LP-E6P果幾間都係要訂再等
有貨
上星期官網訂多兩粒已經嚟曬
日本 Canon 已經醒咗,而家粒 LP-E6P 同香港嘅差價只係25蚊港幣,已經冇你支歌仔唱
應該全世界都缺貨
之前報導話 Canon 工廠造唔切
搞到 r6 iii 都要推遲到下年先出
日本當地買定上網買? 請教下

如果有平地唔買副廠啦,未解碼算啦
唔只差咁少
map camera, fujiya同北村呢三間免稅後賣11,700 yen
就算宜家yen升咗都差成百四蚊($640 vs $780)
奈何無現貨,要訂
本來諗住去到先買都費事搏係canon hk訂咗粒
好有可能係日本本身部機30號先賣,同埋粒新電解放埋R5c嘅電量,所以當地咁多人搶
¥14000 嗰陣都未必買到, 何況 ¥11000
LP-E6P 上香港官網訂啦,我訂咗兩粒,一個禮拜就送到
見師兄講LP-E6P賣$780
覺得奇怪點解咁平,印象中LP-E6NH仲貴d
立即上Canon online shop睇
原來舊款電真係仲貴,賣$880
其實E6P係咪完全兼容舊款電於舊型號機身功能?(R6、R5、R6II...)
係的話即是E6NH可以收檔,完成歷史任務
https://youtu.be/MbFzET8O1QQ?si=H7bDz3kRuCgJGmRj

R5c用新電仲捱得耐咗
雖然拍8k60p都仲係要插pd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞