Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
但係都有人抽R6ii 仲係有明顯jello effect 因為仲未用stacked cmos, 不過佢加陣個價跌跌下同A74 差唔多,咁佢成部機係除咗個mount 都好過A74既

呢個價位既機下一代唔知點出, 隔離Z6iii 就轉咗半stacked 啦, A7V 都唔知轉唔轉好,唔轉就一排都無機夠R5ii 抽
會唔會純用r3個塊掉落去就算
係就正
就算機身無咩upgrade, 淨係新對焦系統+R3 sensor已經好勁
有冇r5ii 用家覺得個機身防震怪怪地 ?
間唔時抽搐一下 廣角鏡pan鏡停個下又怪怪地
上一代仲好過佢
R6II出時候,唔係已經話係用R3同一塊野?
未出前rumors傳係
結果唔係
點會咁好死中階機畀stacked cmos你
所以當時都好多人唔信, 覺得R6 II唔會咁抵

不過科技嘢下放都係成本同時間問題
而家R3都出咗差唔多3年
隔離Nikon Z6 III又出partially stacked sensor
咁R6 III真係有啲機會stacked

不過睇返而家做法, 似乎R6 III會係一塊新sensor (non stacked), 然後同R8 II share
如果出咗stacked 比R6系,R1同R3 就唔洗賣ga la,其實Canon 唔應該出部R1 而係出R3 mark ii, 跟住再將R3 既嘢比R6 mark iii, 冇新AI 晶片同機內加像素未得囉,跟住過多年幾先出部黑科技R1, 假設佢仲有黑科技既話
之前係咪有傳9月會發佈rf 50 1.4ef 50 1.2用落r5ii到頂唔住個4500萬像素,之前r6仲ok,問下巴打係咪應該等定入枝rf 35 1.4之後可能開crop mode當50,同埋可以當35 用,rf 501.2真係太重定都係等下先
Canon部r1唔會上到4500萬,會繼續keep 2400萬,你見佢r1 少noise同埋tracking 再勁d就知乜事根本都唔係for 我地用,for 運動攝影、打雀用,真係影到先再講你部機點勁點勁啦,近排睇左SP條片,好笑加直線抽擊
焦距都得
但個散景相差唔少 (f2 vs f1.2)
接受到就得
傳聞有鑊氣,拎去canon check check
【地上相机:R52首发翻车!防抖品控出问题?索尼发布幽默固件-哔哩哔哩】 https://b23.tv/MXNeV8b
R7用家
手頭上有枝RFS10-18mm同埋RF24-240mm
諗緊買唔買多枝Sigma 18-50mm
同一境況.. 50.2 實在太重.. 擺多過用
但RF 35.4 依家呢口價又買唔落手, 水貨都$11,650
不過依家咁缺貨.. 似乎有排都唔會減

所以企咗響度
我反而用R5 II之後用多咗枝rf50mm f1.2
一來對焦再快咗準咗
二來快門終於高過1/8000s, 可以日光日白開盡光圈影
成950g,有少少卻步
要猶豫通常即係唔必需
咁就唔使買慳返, 等rf50mm f1.4
Sigma 28-105mm f2.8 DG DN僅售US$1,499 (~HK$11,692)
https://petapixel.com/2024/09/05/sigma-28-105mm-f-2-8-dg-dn-art-review-versatility-without-much-compromise/

如果有RF版就好, Canon用家可以多個選擇
垃圾canon
Canon幾時肯出一支24-70 F4
關rf事果枝10-28無人理
冇可比性
24120z係變焦狗頭王
其實如果唔用黎追焦影寵物係ok,一用黎影個摩打又會太慢追唔到
唔係apsc咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞