Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
拎左去整 希望無其他野
個rain cover賣咁貴都係中大陸造
唔洗攞去整,喺機行一兩次「清潔影像感應器」就得,會mask哂啲dead pixel。你攞上去整,佢哋都咁做然後俾返你
Evf 都得?
睇漏咗EVF,EVF唔得,當我冇講過
新手有嘢想問吓

部R5 ii清buffer好慢 用緊wise cf express b card

係咪有啲咩setting我miss咗?
新手想學影相 想問吓有咩平價入門機推介感謝各位大師
你身邊朋友用咩牌子機多?
清幾歲?做邊行?
買部二手R6 mark ii定R8 好呢?

R6 mark ii 防震熄機冇鎖死,係咪好易壞
有冇熄晒d類似noise reduction、long exp. noise reduction、HDR PQ、Auti lighting optimiser、highlight tone priority.... 呢堆野?
總之儲存時需要機身運算都盡熄
唔好拖慢部機,情願有需要時以電腦後製
影乜多?打算配咩鏡?
今晚番屋企睇吓先 唔該晒ching
因為係慢得好誇張 連續影五張 清buffer要10秒左右
求問各位大師,小弟新手想影星同影concert,想問吓有咩入門機推介,感謝各位大師解答
會唔會拍片?
R6 mark ii for sure!
影小朋友,女友同旅行風景,主要係日出日落

本身想轉sony, 但見到Canon 支28-70 2.8 有啲想比希望佢。

如果係鏡頭就28-70 加支wide angle 或者一支24-105 加支28 餅
會試下玩
咁有防震會好啲啊
雖然我放緊部R8😂
想問下點影先影到craw我個到灰左,唔知點開
師兄會換咩機 我其實都睇中A7C2, 但Canon 操控真係太正。

自己唔係一個經常想玩唔同鏡既人,反而偏向有一部好啲操作既相機。
我換r5ii啊
本身係5d3>>>a7r4>>>R8
就係頂唔順Sony唔好揸
想問下, sony 有creative style, Canon 嗰picture control 係咪差唔多既嘢黎?

另外我拍片唔識調色,sony 既s-cinetone 嗰種顏色Canon 點容易做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞