Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
冇用過
永遠都係電腦慢慢搞

第二條問題要等其他巴打答,我唔拍片
新入手咗部R50 發現原來都幾好用
有咗兩枝sigma zoom鏡之後RF APS-C係吸引咗
部V10宜家先出白色搞乜
R5ii 有firmware update
想入支比較廣角 巴打有冇咩介紹?
我入左支18-150嫁啦

原來枝28-70開賣左,但fb 成班鬧緊又唔係紅團又開9000幾心諗班人真係癲癲地
佢地應該唔記得咗RF Mount 係 Rich Mount
想入手R8 + 24/105 F4-7.1
但係原來支24-105 大舖行貨唔散賣?
本身用緊EOS M + 11-22同 22餅鏡
有BB想UPGRADE full frame 輕便為主
俾多d,配24-105mm f/4恆定光圈啦
夠你未來幾年影BB用,如果f/7.1真係太細
影小朋友跑動要推到好高ISO
尋日肥花sales同我講 24-105 f/4都冇得散賣
要跟R52kit
我真係好多年冇買相機 唔知其他鋪係咪都係咁😹
上caurosell 買啦,見做緊7000頭仲有長保,覺得可入手,佢地間鋪唔賣拆kit,可以去其他鋪問下
香港canon依家剩係俾呢支鏡跟R5套裝出

得細舖有得拆kit鏡買
影bb可以考慮插支35.8,支鏡又有防震

光圈又夠大,唔怕低光高ISO
我有問過天腸都有拆kit鏡價 (行有保) 但都幾貴
最後我係去左第二度買水貨
輕便FF都可以講唔駛諗Canon
24-105mm f/4除非搵到夠平有保二手
否則買水貨算啦,我最少兩個朋友近年買
都係水貨
新鏡多數幾時有水貨
你意思新款RF鏡,例如24-105mm f/2.8呢d?
好難講喎,支支唔同,都要睇外國貨源充足
人地計落有錢賺至流到香港
印象中24-105mm f/2.8水貨差不多同香港行貨同步
平$4000-5000,因為我有個朋友都好早買到水貨
想問下如果夜晚影相canon係咪會好過Sony
用緊Sony覺得d noise好勁 對焦又慢
JPG可能好些
RAW是SONY好
反思硬件器材前,一律先諗自己技術有無問題

iso / 光圈 / 快門 嘅組合有無試過調整多幾組?
夜拍手持?有無嘗試固定?
有無試吓換機位可以等主體補啲環境光?

影人就買舊平價補光燈補光棒
影景就固定你部機

如果真係要手持又唔夠光
可以望吓光圈大啲鏡頭幫助降iso
再唔得查吓ai denoise

唔熟嘅話推薦查吓拍夜景嘅參數參考吓
千祈唔好亂賣亂買除非身痕
相機hardware一早足夠應付日常非商用需求

或者講吓用咩機咩鏡,呢度器材台多人幫到你
Useful!
用緊a7r4 有配大光圈鏡
但因為有時我夜晚或者低光環境影動態
佢對得焦嚟個畫面都走咗
所以想請教下canon會唔會好d
幾件事啦

高畫素伴隨就係高iso噪點一定明顯啲
一係後製努力,一係前期著手

我睇你咁講應該係控制唔到subject?
機內對焦靈敏度速度試吓提高?
人呀車呀如果唔指定,可以試手動陷阱對焦:
預測定個路線,到你個對焦spot快門一按就搞掂
貓狗就建議太暗索性唔影,攝影始終係個減法

可能a7r4啲subject tracking太普通,但sony目前機身太孤寒,等等有咩新嘢出好過換系統
A7r5好似個對焦再強左,多左AI,但唔熟個邊嘅機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞