Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
新手想買相機,暫時打算買R8
但有一個學術性問題唔係好搞得清楚

Question
我有一部手機係iPhone 13 Pro,佢嘅標準鏡頭等效焦距列明係26mm。

現假設我有R8+RF 24-105 f4-7.1。

請問上述鏡頭係26mm焦距下我用R8影相影到嘅視角範圍會⋯⋯⋯?

A)比iPhone 標準鏡頭大
B)比iPhone 標準鏡頭窄
C)一樣
“等效”焦距26mm 即”在35MM image sensor (Full Frame) 情況下”焦距26MM

而R8 係一部Full Frame 相機.. 所以R8 嘅 24MM 會闊(wide)過iPhone 13pro (26mm)
會出既,但EF 年代都隔成超過十年先出

Canon 都好耐冇出過低中階既鏡頭
R7 r8掙扎緊
想要full frame
但其實r8差個stabiliser防震會唔會差好遠
推介有防震 如果會拍下片 更加要有
認真睇你多唔多拍片
影相方面R8冇防震日常影響真心唔大
R8高ISO表現都叫尚算滿意,
搞唔掂嘅時候最多咪推ISO

不過拍片嘅話.. 就算用IS鏡.. 都真係好勉強
如果拍片係主菜嘅話,可能都係忍痛揀返R7 或者前上R6ii
我自己用R8作為退燒機就夠用

老左唔想拎重嘢出旅行
我想佢出24-70 F4
今年係咪真係會出R6ii 呢
加陣R6ii 個價同R8 爭4000銀左右, 想知道R6ii 個電量表現係點?因為拎多幾舊電重量都係返度
電量真係一粒等於兩粒

但r8粒電都輕一半
買左r6ii真心無後悔 覺得呢4000蚊抵俾
粒電已經夠我影成日相 買多粒副廠電都已經好夠用而ibis協同8級防震可以令我24105最遠端都keep到1/6秒快門都可以有超過8成成功率
拍片效果真係好顯著 好似上左穩定器咁
如果你轉接ef鏡頭 咁當我無講過 因為ef鏡無得連同ibis嚟用 淨係得鏡頭防震
有冇ching拎左r52 想知如果插舊電 個連拍速度限到幾多張 手頭好多舊電諗緊點搞 仲未拎到機
把心一橫買E6P啦
插E6NH連wifi過相都無得用
但R6ii 真心重,又冇咩特別黑科技,加陣個價其實係正常返但未去到好抵咁。
唔係師兄講,都唔知原來用EF鏡會冇得用IBIS
咁如果插冇IS鏡頭,係咪即是冇晒全部防手震功能?
認真睇你多唔多拍片
影相方面R8冇防震日常影響真心唔大
R8高ISO表現都叫尚算滿意,
搞唔掂嘅時候最多咪推ISO

不過拍片嘅話.. 就算用IS鏡.. 都真係好勉強
如果拍片係主菜嘅話,可能都係忍痛揀返R7 或者前上R6ii
今年係咪真係會出R6ii 呢
加陣R6ii 個價同R8 爭4000銀左右, 想知道R6ii 個電量表現係點?因為拎多幾舊電重量都係返度
買左r6ii真心無後悔 覺得呢4000蚊抵俾
粒電已經夠我影成日相 買多粒副廠電都已經好夠用而ibis協同8級防震可以令我24105最遠端都keep到1/6秒快門都可以有超過8成成功率
拍片效果真係好顯著 好似上左穩定器咁
如果你轉接ef鏡頭 咁當我無講過 因為ef鏡無得連同ibis嚟用 淨係得鏡頭防震
唔係師兄講,都唔知原來用EF鏡會冇得用IBIS
咁如果插冇IS EF鏡頭,係咪即是冇晒全部防手震功能?
有,用R5,EF50.2應該1/20秒都清,但當然無RF可以差唔多1秒咁誇張。
R62都重師兄用開咩機

我反而覺得R62太輕太細部好多pro function唔多夠
例如無頂mon個啲真係
我之前用慣單反,都覺得個頂LCD好重要
當日買R6之前都以為會好唔方便
但原來用落又唔係,因為無反機特性
EVF可以睇晒機身設定,連Histogram、水平呎果d都一目了然
如果將需要經常調整設定set去快捷鍵
影相過程,基本上可以眼不離EVF轉到任何設定
根本唔會望機頂,個機頂LCD於我轉用無反機後變得唔重要
https://youtu.be/OqtTFY6vtZI
有史以來最全能的準旗艦 - Canon EOS R5 Mark II 完整評測!

Canon 昨天上市的 EOS R5 Mark II 終於來了,如果你想快速了解新機有什麼厲害的,我們整理了四大重點:
1. 全新的堆疊式感光元件,30fps連拍及預先拍攝;
2. 三種新的 AI 對焦模式、相機內放大帶來 1.79 億畫素
3. 機身設計進步、新的散熱機制、全尺寸 HDMI
4. 錄影功能進化,內錄 8K 60p RAW、更好的 4K 超取樣、C-Log2,以及從 Cinema EOS 下放的全新選單。

雖然單從規格來看,會覺得 R5 Mark II 好像有一部分跟上一代相去不遠,但其實在測完之後,我會覺得這是上打 EOS R3 與 R5C 的全能機種,真的要說它是目前對焦系統最強的相機,我想也並不為過。不過也有一個關鍵點,是更入門的 R6 Mark II 可以逆襲打過頂規的 R5 Mark II,這部分且容我賣個關子,評測中會完整說明 XD

本篇評測涵蓋了許多面向,包含生態飛羽、籃球、足球、排球拍攝,並包含 8K 拍攝範例與機內放大實拍。

過去我們會覺得,無反相機的職責劃分比較明確,可能高畫素是一台機種負責,高速追焦連拍是另一台機種負責,錄影功能又是另一台機種負責,就像之前的 R5、R3,以及 R5C。但 R5 Mark II 它給我的感覺是,這就是一台 Canon 想要做到 All in one 的機種,

若講高畫素,它有;若講高速追焦連拍,它也有;若再說 AI 功能,它不只不缺,還算是目前做到最先進的機種;至於錄影,說是目前 Canon 最強也當之無愧。這就讓人覺得很有趣,雖然它不是真正意義上的旗艦,但 Canon 或許有意無意,都在 R5 mark II 身上做到了旗艦機的功能。
最近發現支24105近攝都幾差 同nikon 24120比
EOS R5 Mark II
We plan to ship the products in order, but if you place a new order, it may take more than six months for delivery.
https://personal.canon.jp/product/camera/important-info/detail-231107
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞