Canon 用戶討論區 (33)

413 回覆
2 Like 0 Dislike
個hot shoe真係好戇鳩
又要人加多個adapter
第一次望到當堂屌一聲
https://www.youtube.com/watch?v=AkxfdZuI5C8

係咁問個R&D staff點解唔用CF express type B
呢個都其次,佢玩到無接觸點。S9都學埋佢,癲
The Canon RF 28-70mm f/2.8 IS STM is coming shortly
The RF 28-70mm f/2.8 IS STM has a 67mm filter thread, which seems to be a new favourite of Canon's compact lens designs. There is also a multi switch for AF, control ring and manual focus.

呢支啱我呢類退燒爸爸
佢出多支wide angle zoom 鏡大光圍stm就好

話時話, 原來70-200 f4 加陣最輕好似仲係Canon
係 支70200/4 輕過Sony支二代

The Canon RF 28-70mm f/2.8 IS STM to be announced tonight
嘩仲有IS
R8 黨恩物
Sony嗰支照抄功課都唔識抄
依枝好似無先兆地出
因為sony枝要留位裝teleconverter
人地有1.4同2x裝到,但canon裝唔到睇你需要,用crop mode我都ok
/4光圈我真係唔想裝2x 成兩級
用支平民100-400都係8光圈
希望枝新鏡解像力有24-105 F4七八成都好
唔知幾時先有支20mm 定焦大光圏,隔離台加陣好興呢個焦距
睇埋光學表現先.. 唔太相信會有百屌成材嘅一日
呢個尺寸真係幾吸引
應該唔會太差掛,最多好似隔離d副廠鏡s2870同t2875g2
唔預好好㗎喇 叫做頂住無tamron 2875 sigma 2870用嘅遺憾先
見到apsc 啲sigma 真係正,其他牌子騰龍啲天涯鏡又係
支野 9800
已出
20-70真係好正 當半支ultrawide真係去旅行冇得輸
RF28-70mm F2.8 IS STM 是 Canon 首支恆定 F2.8 大光圈的 RF 非 L 系列變焦鏡頭,全新概念的鏡頭設計實現最佳的性能,同時平衡尺寸、重量和價格,它的重量只有 495 克及收起時僅長 92.2 毫米,實現輕便小巧的便攜性。 鏡頭加入 2 片 UD 鏡片及 2 片玻璃鑄模 (GMo) 非球面鏡片,實現媲美 L 鏡頭的影像質素;f/2.8 大光圈亦帶來漂亮的背景模糊效果。光學影像穩定器於畫面中央提供 5.5 級防震效果1,更具備與 L 系列鏡頭同級的高度耐用及抗震性與防塵防水滴設計3。

• F2.8 恆定光圈
• 影像穩定器提供達 5.5 級快門防震
• 防塵防水滴設計

MTF
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞