Canon 用戶討論區 (33)

412 回覆
2 Like 0 Dislike
RF 24 & 35 prime 都出左
幾時出埋支14 呀
sigma果支又插唔到落RF
N鏡暫時係咪完整過C鏡?
用開嘅EF system已經收左皮 心郁郁想轉Z8 14-30 f4, 24-120 f4, 35/1.8 135 Plena(買唔起) 好似都幾吸引 重同AF係最大缺點 真係好重
不過同一時間Canon Dual pixel AF同Raw又真係其他廠比唔上
用過一排r6ii個對焦好可靠

利申唔拍片, Z8個反mon可能仲好用
用HEIF format個隻HDR?
我諗住入r5ii就係想要Dual pixel raw, r6ii 個HEIF, r5個pixel shift
最後個pixel shift用AI取代左我都明
前面兩個係咩事
可以揀jpg or heif
我之前用R7都成日用,舊款要影三張然後合埋一齊
R6ii可以一張過就出到hdr個effect
其實你講個堆鏡,依個系列canon rf都叫有?RF 14-35 ,24-105,35 1.4 ,135 F 1.8?依家EF用緊乜
EF主要都係用17-40, 16-35 f4, 24-105, 35 f2, 135 f2
其他好少用冇乜所謂
用得35都係為輕便 1.4就唔考慮了 1.8的話canon個枝好似唔多得

14-35應該唔差
24-105應該同EF II代差唔多?硬係要比Z 24-120多左120又好少少
135空氣切割機就 ef個枝都夠了 但Plena個完美散景真係好想試

我覺得RF反而小白小小白先係最大優勢 無負白鏡個名 同埋真係好輕便
你輕係鏡又重返係部z8到,來來回回可能都係差唔多24-120個焦距係吸引
所以先話z8又太重買唔落手r5ii加埋adapter 都未必有佢咁重 成900g大佬 用翻35 f2都得
單純你講嗰堆半斤八兩
135係N好但又重左貴左
N真正好係400 4.5,600 6.3,800 6.3呢啲長鏡
而C就有100-300 2.8呢啲富貴鏡
單純個鏡群差唔多
Sigma 10-18 同18-50買邊枝好?
主要selfie 影下風景
Selfie就10-18

18再乘1.6基本得大頭
唔記得講自己用緊R 7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞