《死侍與狼人》劇透討論區 3

1001 回覆
17 Like 15 Dislike
有生之年見唔見到AVX
好想睇真人版雷射眼講一次to me my X-men
Deadpool唔同其他電影既隱喻係佢本身就係打破第四面牆同觀眾對話

宜家反而係太多觀眾只係框住係睇一套電影/MCU既層面上
仲係講緊故事框架
但套戲已經畫公仔畫到出晒腸
係要觀眾抽出黎用現實睇套戲
有冇人有留意deadpool同狼人喺架車到打架打完有個鏡頭zoom落個藍色底有6個圖案嘅畫面 我認得有土耳其同以色列國旗上面嘅圖案 呢一幕個含意係咪叫佢哋要love & peace
唔洗覆呢條友 由之前啲post同上面回覆已經喺度問問問
所以咪講左你係Fans你感覺會大啲;等於我睇IM3咁,覺得套戲的確有嘢想表達緊,唔係話覺得咁差咁
但係唔係個個都係Xmen Fans base,係我依啲一般觀眾角度睇今次DP個故事係老套帶啲悶,可能我個人膚淺啦
其實唔係你問題,的確套戲係有深一層意義/訊息想表達。但我都覺得以普通觀眾嚟講套戲係爭咁啲。
真人版雷射眼點都做唔到漫畫個種領袖角色
幾有道理咁睇幾有趣
不過deadpool系到係第3集等得耐少少姐
好難算係低潮 套戲講到佢放棄左咁
好可惜,唔知未來有無機會
想睇trans版Shadow Cat,又政確又可以抽水,啱晒DP+Disney
新x對新A?
我角度係一般觀眾嚟講,如果唔係對依個系列有愛,根本只會當佢係一般爆谷片咁,睇完就算;更何況DP重係出名做鳩嘢,只係會當佢笑片咁就完
好似我上面提過IM3咁,根本好多人當佢係Hero Movie,個個只係想睇Tony着suit,點會理你想表達咩If you are nothing without the suit。。。
其實我認同你用final boss個性格係解得通點解會滅世,但作為一套戲,呢個劇情好睇咩?

岩岩nova感受到親情,感受到狼人嘅關懷,選擇以德報德幫番死侍,10分鐘後就話好憤怒而滅世,呢個反差感會唔會令觀眾抽離?

最後戰鬥係nova吸收能量,死侍就破壞部機阻止nova,吹到要用自己條命先可以破壞部機,最後當然大團圓,但呢個劇情會感動觀眾咩?觀眾會傷感咩?欠缺鋪情,話咩就咩,所以結局係幾爛

最後大戰就變左死侍狼人大戰死侍軍團,因為nova要爆機整死佢。呢幕係服務粉絲,但用睇戲角度咁拍法,都睇唔到每隻死侍有咩特別,幾秒就訓低左,完全浪費哂

唔緊張,亦唔刺激,更加唔好講解決方法係幾無趣味

真心講,唔講情懷唔講服務fans,睇番劇情,節奏,畫面表達等,開場明明雪地做得非常出色,但到後面死侍混戰,係幾咁失色

中間大戰亦比較混亂,但都好過死侍混戰個部份,所以套戲基本面係完全唔得
如果狼人比boss入侵腦部嗰陣出現埋xmen真人或舊畫面就好
咁駁得通邏輯咪得
至於好唔好睇,咸魚白菜各有所愛啫
續集根本就係要對前作有基本認識,咩都唔識睇續集就唔好對劇情咁多要求,劇情唔爛就有咩好嘈
好似有,不過快閃左
同埋諗諗吓比較好奇
X教授曾經試過肉身粉碎轉移意識
條八婆會唔會都有咁既能力
無一個畫面都無連聲都無,出下教授舊畫面/聲都好
依家個尾劇情係爛喎,Nova上一秒幫完佢哋,下一秒又唔連戲咁;嗰堆DP出嚟意義係零;DP閂門,狼人唔用爪而係撞門拖時間;又話會死,點知無啦啦乜都無解釋就兩條友都無死,出返嚟
咁都叫唔爛
DP既定位就係搞事架啦有咩問題
你唔係話上集佢哋條team一出發跳傘落陸已經on99咁死淨一個?睇DP就係睇呢啲鳩野架啦
狼人DP點會比槍殺死
Nova幫佢兩個純粹還恩
但過嚟係搵paradox 算帳
一件事還一件事
咁都可以拉埋嚟講
想問下幽靈刺客有冇抽死侍水?
根本就只係一個純粹我行我素既癲婆多過咩大野心奸角
咁樣理解就通哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞