《死侍與狼人》劇透討論區 3

1001 回覆
17 Like 15 Dislike
預左架啦
最尾睇cam呢段真係畫龍點睛 痴撚線電影
仲要有前妻
X戰警
咁你要求都幾撚低

故事 場境 美術都hea 到on9

剩係賣狼人 嘴炮 就back?
哩套真係被貶為真黑歷史

但其實一定好睇過phase 4
Juggernaut同Professor X唔同老母
nova同professor 係twins
實有彩透啦
喺office同Tony張合照都要遮住個樣
最記得條八婆話用臍帶想勒死x教授
其實從來唔覺第三集好好睇 但好似好受歡迎咁
跟住thor 4就催谷下第三集嘅衍生品 強行再行多一次個風格就出事 屌晒鬼
始終覺得thor應該係有啲史詩感 1其實再睇雖然係悶啲 但以起源嚟講算係咁 2就真係差
睇完,Gambit型撚到震
女dp有冇樣睇
點比呀

呢套成個故事抽走狼人 直頭係垃圾黎

no way home 抽走一代 二代都唔會咁難睇啦
片尾已經拎咗TVA部機
之後deadpool 可以自出自入唔同timeline扭轉劇情
yes 但係 肥ben 同 henry 出現係DP3 應該勁爆
@fungfung6542

如果你説這一套死侍故事薄弱的話,大概是你未能看懂
亦都未能跳出利用打破第四面牆的角度去看這一部電影

這一套電影就是Ryan Reynolds在推動死侍3這一個計劃的心路歷程

只要你將角色跟現實一一對應,你就會得到完全不同的觀看體驗

在MCU之前的英雄系列電影,大多都只可以拍三部曲,之後就不會再拍
角色的故事就止步於最後一套電影

但在MCU的神聖時間線出現,即使作為主角系列電影完結三部曲後
但只要角色留在MCU,往後只要MCU繼續有電影推出,任何角色都會得到延續他們故事的機會

所以當初死侍希望加入MCU的
但是到paradox再一次向他招手的時候
他卻猶豫了
因為我們都知道夜魔俠的新聞,就是迪士尼本身只打算邀請Charlie Cox回歸,但其他的角色一概沒有回歸

在死侍電影中,亦是這樣陳述
只有Ryan的死侍被選中到616世界
他的朋友只會留在FOX舊宇宙,等待觀眾的遺忘,然後被消滅

所以死侍/Ryan決定自己拯救自己的世界(死侍系列電影)
當初FOX被收購後,死侍這個系列,不知何去何從
是最後Ryan找到,邀請了Hugh,最後才能說服Kevin 開拍

所以在車裏,不只是死侍對金剛狼說話
更加是Ryan對Hugh説
死侍需要金剛狼拯救他的電影宇宙

而最後死侍決定留在10005宇宙,而不是穿越到616宇宙就是這個原因

這一套死侍完全是創作時的心路歷程
如果你能打破第四面牆的角度去觀看
你會有更深一層體驗

這套電影是你了解得越多,他越能夠昇華
了解更多過去英雄電影的發展歷史,了解更多演員生活,了解更多電影的製作推進過程
會令你得到更好的體驗
Thor 4 問題係割裂感 明明原著係好感人 Janet 死
同埋殺神者 果面就係苦瓜乾 雷神就拍兒童片咁

成套戲個個都係玩玩下 係得Bale 認真
幾奇怪
無但係 Blake Lively
一直覺得佢地冇乜可能唔繼續拍deadpool
要了解少少bts嘅情形先get到(我應該睇過類似嘅news但應該唔記得左喇) 係有啲門檻
就係留左白 無話死會Join MCU 616 可能出現出年果套F4 入面
其實一向都要尊重版權喎,只不過以前你冇咁多渠道接觸唔同作品,同埋個意識冇咁重,所以先r免費嘢。

你當foxy 就係而家嘅netflix,但而家比少少錢就可以任睇正版,當然你都可以當大把人比錢就係彌補返以前睇盜版,平衡返個心態,幫自己洗白,但起碼人地都肯幫自己洗白先啦,仲要你諗清楚喎,個時代進步緊,以前睇套戲要高清啲一定入戲院睇,但係而家比少少錢攞部iphone 上手都有高清戲睇,呢種便利,同大家都有多咗追求,戲院例如imax 嘅出現都係提供返好啲視聽享受比你,媒體隨時間同科技發展亦都比返同樣水平比你,而呢個互惠同進步過程就更加顯示版權嘅重要。你做人冇要求姐,都唔洗講到自己咁低賤。

另外,攞av 嚟比又係爭啲嘅,我諗一街都係嘅戲院都唔會日日播av 啦,渠道問題,上面講咗。仲要家下係大IP,多咗唔同渠道比你接觸,慳錢嘅等佢上Disney+睇又得,唔睇imax睇早場幾十蚊張飛又得,你懶又唔想比錢,就大方認咗佢或者收聲算啦,低調啲都冇人會話你。

我比錢入場要享受、要氣氛,我慳錢比幾十蚊月費大把片一開任睇又得,反而左r 右r搵免費source 仲麻煩啦,成件事跟本就得你寒酸,然後就扯埋落人地到,又話share 文化又剩,我有好嘢第一時間都唔益你啦,攤大手板問人攞link,仲要講到要錯大家都有錯,有時自己衰都唔好話人衰,知唔知個醜字點寫?

改詞個例子又係,人地一條友堅持做,大家偏向欣賞佢才華同努力,你就一句話冇其他人幫手改,返唔到轉頭,大佬人地嘢嘢改晒成首,唔通我又屌佢冇比位我改?佢改一首又有冇錢收?佛教大碟都叫有佛教為題,自然多人跟到方向一齊作,而家創意台冇乜主題方向,你又屈臭人唔share,九唔撚搭八。

個時代變,所有嘢都keep 住轉型,你個腦唔轉就返去高登啦,呢度冇人會留你。
佢俾我吓咁咋嘅感覺係因為講到狼人真係好似做咗啲好傷天害理嘅事
搞到我以為好似漫畫咁殺晒所有xmen
但原來唔係所以有期望落差
佢係套戲有自己既野想表達係另一樣野

唔代表就要係故事鳩hea

表達到自己既野+講好個故事 先係功力
Juggernaut 同Charles Xavier 是完全無血緣

Cain Marko’s mother died when he was very young, leaving him to live a life of psychological and physical torment at the hands of his abusive father, atomic researcher Doctor Kurt Marko. Following the death of his colleague Doctor Brian Xavier, Kurt married Xavier's widow Sharon and he and Cain took up residence in the Xavier's Westchester mansion with Sharon and her young son, Charles.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞