份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
講埋邊行先得
競爭大係咪sales?

正路就a搵個主動收入再搞下其他野學技能

B就真做要日日都忙
但要睇下你係咪新呀姐愛將-真愛將 唔係湊腳
係既話值博
你真係傻豬來 你而家公司流失咁少
你走左佢搵人入返去
你基本上無可能再入返去做
而家仲要減人工走 唔好做白痴野
mnc 比local既仲要差 未來仲要係大陸既世界 而家走好不智
只有以下情況先會考慮減人工轉工:
1. Chur 轉 hea工
2. 政府工
3. 轉行
你咪覆「都唔係,[理由]」囉祝你喺新公司做得開心
再講多少少concern
A現有公司雖然係唔錯, 但生意額明顯係跌緊
隨着大量同行搬去猩國/台灣/上海
我哋呢行Supply重心未來10年應該會慢慢轉移到非香港城市, 公司都諗緊搞衛星城市branch
不過就講唔埋, 未來太多不確定因素

但係做B跨國公司, 有一樣嘢確定嘅就係由Supplier轉做客本身
本身已經MNC, 我唔使考慮supply chain轉移去邊
一定新公司
返工唔係為人工,係為咗學嘢同埋成就感,搵返工作嘅熱誠同埋做人嘅目標!後生就要chur 爆搏盡!
數就咁計
跳過去一個月差10k
一年就120k
保守計兩年升打和就揾少240k
當佢做一年就高10k
又要兩年追平

total 5,6年先搞得掂條數
只要係減人工,已經唔需要考慮
其實chur唔一定學到野

休息下好過,搵個興趣自己搞下
睇得起你,r你走
但係減人工
好多野學
但係職位低左
每日仲要ot 3個鍾

喂,你驗下腦先
如果本身已經學夠料 老撚都揀hea底
而家發展快成咁 留個空閒比自己學新科技
除非未夠料 咁都係要去浸夠先
你去意已決,唔駛諗咁多concern。
因為pccw senior都係nth
其實呢個世界冇穩定 你自己心都揀左B 就揀B啦
咁去b啦,揀左
傻仔
認認真真搵下工先啦
有冇自己試過水溫自己值幾多?
如果無,你咁強行二選一係有啲不智

同埋唔好當個阿姐同你好friend咩都同人講
人地同你friend都同你老細friend
學唔夠,都係揀hea底,多d休息時間,自己去學,問人問chatgpt ,有時忙都唔一定學到野
加人工都可以考慮吓
減人工真係黐撚線
仲話嗰個阿姐幾鍾意你
鍾意你幫佢做嘢咋
睇得起你,r你走
但係減人工
好多野學
但係職位低左
每日仲要ot 3個鍾

喂,你驗下腦先
仆街3頭都叫自己後生 我都做緊同一樣野 勁撚簡單但公司啲中年覺得好多野俾咗我做 事實係我日日訓到10點開會食完早餐再訓晏教 3點先真係認真做野 做完6點前收工
再講多少少A
由於生意額喺可見未來唔會有太大增長, 打個和叫叻仔
但就應該係呈下跌趨勢
可預計公司未來幾年都係凍薪除非升grade
或者有同事自然流失唔再請返, 即係個人工作量會增加
未來公司生意唔好嘅時候可唔可以繼續Hea落去, 相信大家都好明白

但係B公司,可以confirm每年加人工係從來冇間斷過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞