份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
講同前景乜乜柒柒都不如個人工offer,唔係話等嗰幾千銀洗
佢壓你價你都肯嚟姐係你都覺自己廢淨值呢個價
乜前景都唔會有你份
一定唔走,信我.
點解巴打可以癲到個個都俾曬忠告你 你都無視曬d意見 一味不斷踩A捧B 我真係笑左出黎
每年總有哩d case,想當年我都試過咁上下情況,唔好FF溝到B阿姐,做客友誼波仲有得講

Anyway樓主自己決定,希望你過得ok
明明揸住係手𣇈野唔要丟落地
要辛辛苦苦搵2-3年再睇下執唔執得返

都CLS
支持樓主去B公司
不到黃河心不死
唔去B,一定會後悔
同埋睇你仲可以減人工轉工
就知無乜經濟負擔
普遍而家嘅人係唔鍾意喺工作上獲取成功感
但你應該係鍾意挑戰自我果種人
保持住呢種赤子之心啦

Worst case你咪捱一兩年再搵過
張空頭支票都係兩年啫
都唔係減人工
第一份計埋bonus 多月糧 大概39~42K一個月
第二份basic salary 36K, 未計bonus
都唔係apple to apple

咁第一份basic salary幾多先?
撬你過去都要減人工?

咁新offer間公司一定好西,講到明個阿姐鍾意你,即係睇到你有能力,但都出少過現有公司,都可以諗到佢有幾「專重」你

唔好傻啦

趁後生試多d係好事黎
唔駛,非洲都得。成功嘅話係香港拎咗綠卡就可以去美國搵相關工作,去渣uber都得。

https://www.wegreened.com/blog/eb1/success-story-eb1a-approval-for-an-executive-and-manager-in-the-field-of-business-development-and-entrepreneurial-leadership/
講得好!
pin this
好撚心返開份hea工,人工又唔差既就唔好咁撚多幻想要學人上進奮斗入大公司啦
人工又少左又多野做左又chur,你hea開真係未必跟到人地,到時做唔撚掂2頭唔到岸on99
呢啲叫畫大餅, 傻鳩先會信
留名等睇一年後樓主屌到靚女阿姐定係做到屌老母
連公司股價都講埋
但佢只係junior員工唔知以為佢有份分股
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞