份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
3頭 冇可能減人工走
黃金十年黎
減左再升返唔易
呢個歲數 收支出入最唔平衡
再後生d就洗曬都無所謂

同埋叫你過去可能講笑
另外跨國企業冇你想像中咁好
你未必handle到好似宜家咁得心應手
睇到最後都覺得樓豬on9
為「跨國企業」4個字打撚晒飛機 點知仲要減幾千人工 笑撚死
屌你老味
難得有人認真少少開post
又係度玩膠50K FG
佢都係揀人黎覆
是鳩旦啦
可能一飛沖天呢
請極都請唔到岩嘅人
已經講咗俾你聽咩料啦
做客岩傾同under佢係兩回事嚟
佢地出就反而會跟市價 同埋一定有加到佢人工
係因為樓主count in 埋雙糧bonus先39k 但依家佢地basic 36k
根本就唔係apple to apple去比先好似減人工
B公司咁樣R你過去 證明幾睇得起你啦

大不了咪跳翻入A公司打風流工

同埋你講實牙實齒 咁減人工咪嗰一年

你擔心自己新公司chur唔chur得掂仲好啦

不過加完都係睇齊
咁個前景有咩咁特別好
做咗幾年嘢岀手先36k
睇唔岀有幾睇重你
你話人工加20%到30%的話,我覺得就要走
但你宜加係減人工,仲要話peak season,咁多ot, 咁真係冇走嘅理由
做人為錢架姐

減人工走人 都on99
每月少5000
一年6皮
咁你女朋友/老婆點睇
我覺得唔好咁老定
我朋友上個月出差去歐洲
我地PLAN完左佢個出差拿幾日假係歐洲HEA遊一我飛去JOIN佢
然後到埗MEET佢果刻我以為認錯人
個樣殘到仆街, 佢就一路係到大屌出差又要同歐美D人開會, 番到酒店仲要搞香港OFFICE野, 仲CHUR撚過就咁係香港番工
如果傾到平薪轉就諗得過 傾唔掂就算鳩數
邊有咁on9減薪走去junior rank
減人工去份更忙既工 你ok?
就算想去大公司都要求higher offer 啦
A公司執, 咁香港經濟應該差到多人訓緊街
B公司執, 應該全球都大量人訓緊街
你自己冇50K就以為人地係玩膠
服侍佢同到跟佢做野係兩回事黎,自己諗清楚頂唔頂得順
其實你都有離開想趁後生搏既心 唔搏過你會驚後悔
Sorry 打錯字

減人工去份更忙既工 你on9?
就算想去大公司都要求higher offer 啦
後生就揀B啦
好少見減人工加workload仲去做
唔好咁睇唔開啦
唔係, B公司果堆高層幾好pay的
而且唔一定香港番工
同埋同行果堆跨國公司都係幾好pay又好福利
入到B既時候, 跳出去都易嘅
唔關人工問題
係新工又要跟女人上司好撚惡哽
你依家個阿姐對你地好唔易搵
以為自己好風趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞