份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
無錯 仲要話請唔到人都知伏啦 你依家諗可能覺得無乜嘢 入到去大壓力都要睇醫生就仆街
你轉過去忙到無私人時間仲要減人工
衰d講句1個月差果幾千蚊,1個月買多10股n卡唔好咩
真係咁睇你就直接用senior位請你啦
仲未計會到百病纏身
舊公司做到退休都肯啦

你啲同事唔係低能,係善用上班時間做自己野姐
你宜家先入去做junior 位
咁快諗高層好pay?

你真係3頭?你真係做左幾年野?
諗野坦白講有啲幼稚
佢想走但心底又覺得有伏味
淨係講一直請唔到人都知伏
你睇大學stats
50K 開始先計數係咪?
其實係
我都明, 我無打出黎啫
你自己其實有決定就去馬唔需要問啦
又down grade, 又減薪, 又chur
我就唔會轉
因為下下份工的19 hr 都係先睇薪金title
就算間公司個朵真係勁到係世界級巨頭
你都只係裡面一粒齒輪
睇樓主啲回覆就知佢心裏面已經有答案想去B公司,句句回覆都係比緊理由自己要去B公司。
你真係癲到咁都要出po, 唔知你假膠定點喇
A公司比我, 你去B喇話曬都國際大公司
第一次聽減薪挖角
你問自己想要乜
如果你想再向上爬 學多啲嘢 移民之類 一定B
但係如果你想安穩生活 冇風冇浪 宜家都好舒適 就A
其實真係問心 你自己想要乜嘅生活
外人都唔會答到你
係呢度問晒鳩氣喇

一定要你有咁hea得咁hea 最好 80k 都係咁hea

比我有機會試一定試
都唔係
A公司我太多fd, 而且做既野駕輕就熟
又是阿頭唔喺度幾個人一齊喺個位玩mon hun都可以
係好舒服嘅
不過真係留耐左就一世
樓主都決定咗減人工都要轉
你班友仲咁真心勸佢仲乜
睇佢揀啲comment來覆就知啦
你問得其實心底係想轉
如果生活成本壓力唔係大前提下,做左後悔好過唔做後悔
講到自己成隻鴨咁
會唔會太誠實
仲要話新公司個阿姐睇你叫你過檔
但要減人工

睇落都伏
我覺得外地翻工/出差就幾吸引嘅

但B出個offer就真係爭咁啲

硬食一年減薪 一年凍薪

但你都係犯賤 當悶就想要多啲嘢做

當chur緊就會掛住R腳趾嘅日子

不過你對自己有信心咪試試佢
又吹到前景好好學到好多野
又話chur要ot但人工仲要少左
正宗畫大餅
你仲要放棄埋依家咁舒服既work life balance
你比人炒先再考慮啦
新公司係咁好景就唔會叫你減人工去啦
高20% 就唔同講法
係要睇埋香港office執唔執
MNC炒人手起刀落
仲要計埋好多開始執柒香港office
咁入面多個名跳糟都易d
唯一可以預期既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞