份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
其實你揀咗b

你咪自己衡量下值唔值得轉
每個月少4k 工作量多咗仲要OT,計時薪其實你可能係減3-40%人工
隨時要做2-3年先同而家份糧打和

唔知b有咩福利啦,但係福利通常都係啲小恩小惠,一年用到幾多次?

同埋b個阿姐咁睇好你,竟然會叫你減人工過去,唔覺得好笑?
係好嘅話,又點會咁耐都請唔到人,會唔會個阿姐好難頂
36k但chur,on lun9
hea咗咁耐,仲要減人工+chur 隨時頂唔順裸辭
轉工減人工
想去旅行應該去做外遊領隊
即係
惡頂老細
人工減少
工作量增加
真係唔會轉去做

呢份亦都唔係份好工
短視就繼續浪費光陰
長遠一定係做大公司
一聽到要減人工仲轉咩
對方有誠意想請你就至少要比而家高少少先叫你過去啦
大公司行業top 10 in world
但hk branch scale係細 (200人)
咁計大公司定細公司
你移民咩
咪又係係香港做,最後你覺得人地亞洲公司真係想做你個市場,想同樣人工請個地頭蛇定淺水蟲
如果你20幾
建議跳

如果你30中到30尾
建議留
打和
博殺期 建議搵第三份/轉行(唔知你做咗幾耐)

感覺上A 輕鬆 純粹因為人地睇長遠 唔係要d馬仔burn out
繼續留係A 只會愈做愈滑牙

B就唔使講啦 撬人過去仲要減人工
知人口面不知心 過到去就知道個丫姐唔會係呢個樣
跟佢咪即係服侍….
呢樣野真心個頭開好左就唔驚既
講到人地大阿姐幾鐘意你
但要減你人工過去

樓主你搞笑?
咁人地都唔係好鐘意你姐
4k人工跨國公司咁都比唔起前景同公司文化有幾好?
各位

B 公司有update
個呀姐剛confirm可offer 37.5K (因為前日我已經問左佢可唔可以加d, 有講依家人工比佢知)
一年後幫我apply senior位, 唔得既第2年都會有
senior + 4~6K 不等
唔升職每年都有3~8% 加薪(近10幾年每年都有)

講OT, 其實一年都係果3個月, 而且唔會日日O既
另外鬼佬公司有WFH, 一個月可以揀四日WFH, 即一星期一日
同埋B公司嘅工作內容唔同依家公司, 主要要負責處理supplier問題/data, 完全冇捽數/交功課壓力
簡單講其實工作量整體係多咗,但難度降低

A現有公司其實今年已經開始凍薪, 未知之後市場會點
你當我拎42K

其實B 公司每年就算加3%, 唔升職3年追得番
仲有就係B 公司medical好好多, 基本full claim專科
有需要會係番工時間調你去上堂學野(公司出錢)
話就話返9點,但大量人非peak season返10點
年假由依家14->18
每年過時過節就會收大量suppiler 禮卷
例如嘉麟樓月餅8張10張, 可拎去賣多除少補
過年收利是, 出差全用自己張卡claim etc

大家點睇
得架啦 唔使R爐圍
B公司係最好 快啲去
GOOD LUCK
認真問 份工咁他條你平時有咩咁大工作壓力?

有冇人深夜就好情緒化好唔開心
https://lih.kg/3664566
都講到咁 揀B囉
睇你講嘅內容都偏向B
最緊要自己唔後悔就得
職場上嘅說話唔係必須嘅
何況係一年後係點都未知
唔係必然
無留意揀錯字
係,睇到呢度已經覺得嘥時間下次見到呢d唔會再入
一年後幫我apply senior位, 唔得既第2年都會有>>>
要有black & white先好信
R你轉工都唔肯出返現價offer比你
憑咩咁有自信做一二年就升你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞