份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
無,樓豬呢啲咁天真咪
轉囉
希望2年後見到佢開po講升職
Medical full claim,睇到笑岀聲,有上限無話你知乍
實在講得太好
好同意
做過3份mnc
依家唔轉係因為同事好,就腳
以前轉係因為新既人工高
無一個原因係咩所謂就業前景,中過伏就知bull shit黎
底牌俾曬人睇,我係b都唔會加你人工
連最基本既做research都無,淨係識聽b做既人講,講乍,有幾難?一間mnc最唔缺既就係齒輪,求其講少少野就水到人入去做
仆你個街呃 like

BTW,已 like
其實都未決定, 不過坦白係傾向轉

但入B都差唔多決定埋第時會離開香港做野咁滯
呢樣反你考慮位
呢個係幾sure既事, 當然到時又有新既offer

其實B公司呀姐好大粒下, 佢條team我又好熟
所以入邊做既野都相當透明,不至於要呃人入去做
要呃其實係呃唔到
至於話佢係咪劃大餅, 只能夠講我係睇人
我會選擇信個呀姐, 其實我地真係好熟, 放假係會出黎玩果隻
現有公司上司都無咁熟
上面好多巴打提到點解話佢話難請人,因為呢個位黎見佢既人佢都睇唔順眼
其實就係咁簡單, 無太多複雜野

現有公司人工大家以為我一定拎硬42K,其實講左係計埋bonus
都講左公司生意跌緊, 又凍薪
黎緊最差其實可以得39K 可見將來個市都係咁上下, 唔樂觀
其實B公司轉Senior最多兩年, 到時已經反cup A公司人工幾千
重點係A無論公司發展同人工已經暫時去到樽頸, B就國際大公司股價同規模不斷升
當然又會有人話B阿姐晝大餅唔好信果d
我只能夠講我係選擇信

可能呢到既人係唔知間MNC咩來頭, 其實講白d
間野係MNC百大企業仲要靠前果堆, 公司scale對比A我諗大左幾百倍...
就算36K offer果時, 我公司其他同事聽到都話唔駛諗入左先
真係好難得機會黎

A公司雖然係香港龍頭, 但行業鏈鎖死左, 以後唔搬head quarter都難以再發展, 而且管理層好多決定收收埋埋喎會同下面既人講, 太多不穩因素
A
等睇轉左B公司之後日日上黎呻好辛苦
新工又忙又人工少過舊,點去做?
學野我出去讀書唔好
你都係想人講B啫,咁咪揀B囉
我覺得你做決定時
唔係要諗B前景會有幾好
而家轉左後最差係點
自己承唔承受到

簡單啲就係
唔係諗將會贏幾多
係諗最多會輸幾多

最差應該係:
轉左B嘅37K,人工少左
一/兩年後呀姐無兌現承諾
人工又因為唔知乜原因無加
而A又唔知點解有得加

你承受到咪得囉

我都做過同你類似決定
不過就唔使減人工,係平手過

我個人認為你係應該轉的
而家呢個時勢,留返條路比自己面向國際
一定著數
而且你都仲後生
聽落又未有家庭負擔
都仲有本錢take呢個risk / chance

所以,我支持你
哩D情況係有隻鑊等人食多.....
你咁打得出都知自己想去邊啦
佢上面話三十頭
其實講咁耐,你都係想過去食埋B公司阿姐咁咪轉囉
雖然好多人鬧你, 但我明你感受 我都試過
雖然係非主流意見, 但我認為學野其實係緊要
唔知岩唔岩 但你唔試下學野既個份工唔會心息
錢有時真係其次, 第時如果你後悔既再走都唔怕
轉得工人工唔加最起碼都要平手
減人工又chur左轉黎做乜
你真係好鐘意返工?
同新公司請坐喺舊公司做新公司野
兩邊糧照出
識好耐就唔水你咩
有個fd識左個親戚廿9幾年
都比佢水到欠百幾2百個,搞到破產添
睇到後面覺得其實係佢自己鍾意B 公司個呀姐
ff 個呀姐好lum 佢
ff 自己係 B 工作氣氛會好好
平手轉都唔會走啦
依家A公司都唔細
所謂跨國企業你先驚 一話撤出香港你就仆街
唔好以為無可能 真係會話走就走
去B 啦

你未試過係唔會心息
後生仔一定想博

你問清楚自己掂唔掂
你係度屌打
去到人哋到可能係下級戰士會做得極辛苦又成日比人鬧

到時你又回唔到頭返舊公司喊都無謂
樓主最大鑊係話比外人聽hea
真係唔夠火候

到時轉番比原公司阿姐知就知味道
你知女人鐘意你當你仔都得

唔鐘意既你呼吸都錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞