份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
認同
我之前加30幾%人工由份hea工轉去份chur工
勁後悔

邊有人減人工去份Chur工咁on9
加人工都話
減人工過檔
樓主睇嘢睇得遠
睇前景
應該義工佢都肯做嘅
後生即係後生
新工個老闆其實都係鳩比offer 睇下有冇水魚...點知有條傻hi 認真考慮...

真心認同你,就直接開個senior 位比你加人工挖你走啦...headcount 通常係一個range...junior to intermediate... intermediate to senior ...senior to head 咁... 睇能力睇background...

我覺得你最錯係比人知你份工hea... 掉轉響人地老闆角度諗...請件本身唔係打得既返黎...其實都有風險...平平地咪執佢返黎試下...唔得就換下一個囉...大公司又唔會好難搵過個junior 位...
性能力?
其實有
B公司有兩個人我識都係減人工入去
為既都係搏前景
有時間自己進修點都好過去賭
原來都3頭
我接受唔到減人工囉
A公司,HIKVISION 海康威視?
junior位我覺得出到36K差唔多
算係高於市價小小
對比我呢行
跌錢不了,新公司人事關係嗰度始終不明,搏唔過
都堅係好出名
同埋佢recruit人都係熟人refer咁入
網上application一律唔睇
屋企/另一半點睇
要出差喎
正解
佢係睇重你就直接升你做senior啦,差一年經驗算得係咩
去啦去啦
做幾個月你就想作嘔,日日諗點樣射波,開jobdb睇
但又揾唔返之前份hea工同人工,之後就有depression, 要睇醫生
咁有冇?
好明顯你仲未適應舊公司,薑始終越老越辣
是但啦 人生點簡都會後悔
咁ok. 應該請我
如果B公司咁好,就唔會請極都請唔倒人
一係個老闆閪,一係人工唔好,一係workload真係太大
依家個份:輕鬆 + 人工高
新offer:chur + 減人工

本身轉工就係一個不確定性/風險,理應加人工先會take呢個risk。你仲要減人工是咪反智。
我會選擇進取啲,仲要後生
有啲野可能係無形既先係最關鍵,例如係見識、視野、經歷
唔係話錢唔重要,不過可以將來追得番
真心話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞