份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
份工hea 咪投資d時間去增值自己
發展下副業 人生唔係得返一份好工哩條路
難得唔chur仲去換間低人工真係on9
佢有誠意就唔會要你減人工
痴撚線要減人工你都諗
對面擺明壓你價

如果你未到30歲
我係覺得唔應該太快安於現狀
係建議跳出去試下唔同野又學下野

但跳完都低人工過依家真係講唔撚過去
人工低左已經唔洗考慮啦
減人工之餘仲要由hea 變chur 呢下其實好不智,返工係為乜?什麼career path 全部都係呃鳩人,最終咪都係為錢,唔係為錢果啲叫義工。
大公司經驗講就好聽,但其實無乜好,大公司分工細緻,學既野好窄,又或者好多野都係in house 野出面唔用。
最好反而係留返A繼續hea,有精力發展下其他興趣,同埋睇下你咩年紀,如果近三十甚至三字頭,就真係留係A儲多個錢好過喇
如果你問其他人意見,人哋就會就住自己環境條件去俾意見,如果係我,就唔會轉,意見如下

1) 人工少左
2) 職級冇高到
3) A 夾慣,B 未知數

諗唔到有乜實際想轉嘅原因,只有一堆泡影
邊有降人工仲要hea去忙
有咩福利咁巴閉
一定後悔系列
邊有人會跳出個comfort zone
轉工貪claim專科 屌你樓主五六十定真係東亞痛夫黎
vendor senior得3xk 無陰公
減人工不了
認同, 樓主入世未深,好易比呢啲大公司狗閪昆到。

記住一間大企業, 佢like 你既一萬幾千唔係咩錢
啱啱離開左份要每日OT 星期六日都要oncall嘅工
不論平日收工定星期六日都攰到淨係想瞓

宜家我只想搵份人工ok 準時收工 唔洗放假on call嘅工
我寧願留番啲精力 學投資 搞副業 做我鐘意嘅嘢乜都好
chur嘅工唔單止係份工chur
你諗下係唔係想 將成個人生都放喺番工上
我自己就覺得生活重要啲
番工學到好多野 但完全冇左生活 我接受唔到
到時消耗嘅會係你身體 同朋友會疏離 同另一半會爭執
個人長期燥底 長期panic

自己諗諗佢
減人工去新公司再+OT

咁都去做你都on 撚9
所以佢已經諗定第時做到死死下新公司可以full claim專科
屌 你真係好撚煩 你咪直接揀B 囉

你根本自己袖一開始就諗好左揀B
全世界話A 好,你就不停駁嘴,駁完嘴又問:咁大家覺得點?
大家繼續答A,你又繼續駁嘴

成個po 就係"A or B?-> A 啦-> 反駁,咁A or B? -> 都係 A 喎 -> 好,我繼續反駁"
你下年要帶領返薩斯索羅上返嚟
你去b 啦 介紹返a 個位比我地做啦 咁樣最好
永遠唔好信口頭promise

一兩年後個阿姐仲喺唔喺度都冇人知
後生仔仲有機會升,係應該出去跨國企業闖
但係轉工一定要加人工
你同佢講你要養家儲錢買樓之類,轉工點都要加20%

減人工轉工只適合而家呢份忙到仆街OT到精神緊張冇晒life,要轉份悠啲嘅拎返生活
我上面有講A公司既CONCERN....
所以咪叫你去b
精神分裂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞