份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
睇你個樣未食過屎咁款,轉工去食下屎就岩哂
我覺得樓主應該真係人中之龍嚟
可以完全無視咁多人俾嘅建議 而相信自己嘅眼光
支持你快啲轉工
不過記住
條路自己揀 仆街唔好喊
機會?食得架
加20%轉過去就機會啦 減人工轉工 仲講到國際公司 你有一絲考慮都做左傻仔啦
打跛腳做A
三萬幾可以請個四萬幾嘅人,我係啊姐都覺得你好👍
計埋OT時間你人工應該跌成萬
不過睇你唔介意錢,係介意公司名氣
唔知有咩好問
樓豬啲留言全部都係講留係A既壞處 去B既好處
既然心入面有答案 無咩好討論
咁你件狗屎垃圾係出面應該生存唔到
唔好信上司畫大餅講一年後點點點

利申 中過伏 一年後上司自己都quit左公司
月餅卷都係優點
證明佢好想過b公司
呃正評囉
佢諗得好清楚
減完人工過到去發現唔夠人競爭咪又係閪
條友諗野好幼稚,可能岩岩做野無耐
仲處於會覺得出trip 好玩,會覺得公司d醫療保險好好福利,會貪公司月餅卷覺得可以賣出去賺返筆好著數
未入職就發定夢可以去歐洲出trip住靚酒店
人地一定派你去架咩
返A 公司賺多D 錢自己去歐洲玩咪仲爽

佢講既point 全部都好無聊
個作用似係幾個冇咩見識既同輩fd 面前吹水用。。
個市咁差 人人有份荀工都唔會放手
有你呢d傻仔放份荀工出黎都好
上面話已經三十頭
當齊頭30 都已經做咗八年
間間新公司都話自己好㗎啦 請唔到人就知咩問題
真心覺得未中過真係伏係會唔信邪
最緊要打好關係第日有機食回頭草
一年都睇到好多野
原來咁多人都一撚樣中過伏
經濟唔好 40k啦
大公司
有時啲嘢唔係淨係睇香港有幾多人
減人工去忙D既公司做?
咪試吓囉 有咩所謂
2年後再開post講你升唔升到
屌你個閪 講到咁都係想人撐你揀B 咁你問乜撚

第一日出黎做野呀? 口講口賠有閪屎用乜
除咗份人工乜撚都假
其實B 公司每年就算加3%, 唔升職3年追得番

3年先追得返今日搵緊個數喎
咪玩啦,人生幾多個3年
仲要唔guarantee B公司一定加你人工
分分鐘3年後你仲未追得返

不過好明顯你內心已經揀咗B公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞