份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
Lm
小弟都係由香港知名公司轉去Fortune 500 MNC (唔同既係小弟係加人工走的)

跨國公司所謂既“國際視野”其實係好局限於你日常既工作範疇(Junior 甚至Senior grade都係),未必夠你返A公司用工餘時間睇新聞、睇書、聽talk所學到既多;所有野跟standard、唔靈活,啲步驟分到好散,你唔會睇到full picture 。
可能你以為同外國同事做野好好玩,但實質上係新加坡人串、日本人聞塞、台灣人蠢、東南亞人懶、歐洲人又蠢又懶。
MNC人工係會每年按通脹多少少加,但唔好以為等如升職易,高層果批通常係响另一間MNC空降落嚟,好少好似香港公司咁原地直升。啲MNC好興隔幾年啲高層就轉一轉人,一轉人就有新policy要跟,淘汰一批跟唔到轉變既人。
入MNC諗住幫到你將來移民就更加虛無縹緲,人地有當地人同聲同氣唔請請你?唔係點解咁多人移民難搵返白領工。
公司生意好、曠充緊,同你部門,甚至你office會唔會加budget係兩個分題。呢個樓上都有師兄提到。出trip/出去上堂又係,唔好以為你出左去,啲恆常工作會有人幫你做,你夜晚返酒店返屋企要做返晒。

另一個比較concerning既位係,你同B公司呀姐呻呢度hea無野學,响佢角度似係你想𢱑撈,然後佢用低價請你過去做,你講埋你而家個人工佢聽,佢都仲係比一個低過你而家人工既offer你,好老實咁講埋比你聽又請唔到人又chur,你都仲好似執到金覺得人地係鍾意你想挖你角....連入門級話術你都睇唔透,入到B公司遇到"team同team之間競爭大",你應該會幾辛苦....

樓主記得離開A公司果陣低調啲,就咁話多謝大家呢幾年既包容同耐心教導,話自己想試新野所以出去闖下,遲啲有機會再合作,講呢3樣野好喇~咩跨國公司前景好啲,呢度又hea又無野學乜乜物物唔好講,同邊個都唔好講,幾friend 都唔好,大家好來好去,將來仲有退路。可能你遲下會懷念3個人夾手夾腳1個月搞掂個project, 得閒一齊打mon hun既日子都未定。

出尼做野,一係人工高,一係同事好,好難兩全其美,但你好西利!兩樣都唔要!好野!祝福你!
屎忽痕咩,學乜鳩野人工差唔多workload爭咁遠,去嚟把撚。

你個新offer一睇就知係閪工
好似幾準確
又咁講 如果做野無耐搵到40k叻仔黎
樓主介唔介意講做左嘢幾多年?
睇下自己份contract有冇寫明唔知幾多年唔可以轉去客間公司先啦
通常個客R你入去做嘅工都係中伏
一定係講到你入到去會對你好好幫你謀福利,
最後入到去唔係果回事
其實你心入面都揀咗
祝你多咗AL真係有得放
chur公司唔少人請AL但坐返喺位做野
只係HR要求數字上清假
咁我覺得除咗人工之外
工作嘅內容返工嘅時間返工地點壓力大唔大
都係轉工嘅考慮因素
睇完咁多位巴打既意見

樓主決定成點
仲有上司好都唔要cls
話減人工嗰啲,睇清楚樓主講原本A公司係計埋bonus先39-42k,大概就係base 36k加1-2個月b

B公司個offer 36k係base,喺唔知有幾多bonus嘅情況下係唔知加定減人工

當然,正常跳槽都要加多啲,B公司出手低左啲喎

B公司戇鳩
請唔到啱心水嘅人係昆你
出手咁低擺明實質閪到冇人想做
真 講到誇張又缺啱嘅人
仲咁鳩孤寒 $跌幅都敢死

傻hi公司
句句回覆都係踩A讚B , 根本就心意已決想係度R人認同,點知大多數人都笑樓主on9
B
爭幾千 跳到國際市場 做踏腳板mnc
唔得就3個月走返舊公司
呢家咁難請人分分鐘未請到fit馬
屌你戇鳩同庹縮到要收餅卡再賣餅卡去多除少補
我係你快啲離開A公司
A公司個位留返俾聰明人仲好
決定去B公司幫阿姐奶閪
你識兩個咁當然要問下佢地意見先
其實睇你打嘅野都係想去B公司
只係想有人去support 同埋驚自己後悔啫

去啦 !! 你唔做B 唔會心死架

做過世梗係揀A ,好多人打工但求穩定高薪同事好

但睇你嘅想法應該係仍然想勇闖,想有成功感嘅後生仔

最緊要決定左無悔 唔好諗返轉頭就得啦
呢個真呀
減人工去chur一定唔考慮
A果份有時間我唔好自己進修/副業?
未講357年後升完再轉工個價
淨係依家轉左b公司,唔係太標青到經常轉工跳grade既話,個gap有排追

第二,一間公司職位如果唔kam,唔會長期請唔到人,b又chur爆又人工唔夠,唔使問都知少伏
就算要為前途轉,人工最少都要同依家持平
咩福利大假好好多?話你知chur公司最唔值錢既就係大假
轉工加薪唔會考慮你大假咖
若然每年你要清假,咁就開心,chur到咁,放假後做番曬你唔使做人
若然唔迫你每年清,你仲慘,唔好諗你放到假

睇你追求咩,若然將來你移民 你追求際遇 人脈
無經濟負擔 父母唔等你養 10年內無仔女無打算香港買樓結婚
身體健康咁咪轉工
唔好淨係聽人講
自己上網搵下同grade大公司市價幾多
求職網同公司員工feedback 薪金係幾多
仲有每年hr行業統計report入面
每年呢個role既薪金 既avg 最高同最低係幾多

呢啲全部有得搵
唔係人講就係
同埋唔好信做幾年會升呢啲野
人地公司文化你唔知 你handle呢啲chur野既能力你唔知
人哋公司有幾多勁人你唔知
依家佢氹你take offer當然咩都修飾過
將來既事無人寫到包單,更何況你唔係under佢,衰啲講,佢開緊好多空頭支票乍
No 你睇佢回覆你就知佢開po只係尋求認同去b ge人
做上司同做partner係2回事黎
唔好咁天真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞