份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
A 現有工
做左幾年,做緊Senior位
公司係香港/中國行業龍頭, 但出左亞洲就無咩人識
工作內容係project based, 一人身兼兩至三個project, 交期大概係三至四個月
公司中年人偏多, 後生20%左右, 因為好少人走, 我算係其中一個後生
唔知係因為我後生定我好識應呢份工, 我同公司兩個算後生既同事都覺得啲project好易handle, 基本要認真做嘅話一個月(even三個同時做)搞掂晒
但間公司大阿姐好好笑, 成日覺得我哋好忙會嚟問我會唔會太多嘢做, 要唔要減輕啲
因為多數中年同事都做好耐, 佢地真係可以成日做到趕deadline
所以呢份工得一個難題就係每日要扮忙
唔算多OT, 有既多數都係扮出黎(陪d低能力中年同事O)
事實係每四個月就有兩三個月時間好得閒
公司同事好Nice, 似係一個大家庭, 唔興炒人
因為係龍頭唔休無單, 無生意做
計埋bonus 多月糧 大概39~42K一個月
升職前景係有嘅, 但係因為流動實在太少, 應該要做多五六年先有得升
不過就算升到M級都係55~60K摸頂, 仲會一定忙左

B公司(新Offer)
係我現有公司嘅客, 個大阿姐幾鐘意我, 每年比好多生意我哋做
有一之閒談之間我同佢透露份工太hea 好似有d浪費光陰
個呀姐就提議不如我過去跟佢, 佢請極都請唔到一個岩心水既人
B公司底細:
國際知名品, 跨國企業, 香港算係重要branch, 每年擴張
講明工作環境係chur, peak season OT 2~3小時係基本
佢間公司出名要求高, 唔同team之間競爭大
一定學到野, 而且一旦入去做出路極闊, 大把公司可以轉出去
前景一定好過A
另外會多出差, 歐美為主
人工offer 36K, 但公司福利同假期都屌打A

大家覺得點, 應唔應該減人工跳去chur既環境
聽落好不智咁
但B公司真係可能係我成世仔唯一一次機會入跨國公司到做, 講前景應該係贏哂
但又講番轉頭, 無人guaranteed到未來, 入大公司做到好梅既都唔少人, 可能做到封頂都係40~50K左右亦唔出奇

留番係A到R腳趾等出糧啦, 人工又唔係太差
趁後生, 跳入去鬥獸場到搏一搏
你去新公司 。舊公司我幫你做 頂住你個位

有咩唔對路返黎同你交換位
算係咁啦
兩份都垃圾,直接辭職兼Reject offer
我地基本FG都50K
舊公司interview, 個呀姐係睇樣唔係睇能力請人
你幾歲先
是但,邊份方便移民揀邊份。你senior位已經可以申請定eb1a。
3頭
咁一定係B
德國 英國都有office
跳出去餸做都多數係跨國品牌
減人工跳去chur既環境極度不智
減完人工, 你除非入到去飛黃騰達
否則減左的人工, 都要幾年時間先追得返
仲有chur 環境同hea 環境
真係成個出黎performance 完全唔同
人事, 資源, 工作量.
咁多風險因素底下
正常工轉工, 唔加20%一率不作考慮
呢個真
但我都係垃圾
做番d垃圾工就okay
後生去大公司啦 情況可能係it vendor
你做ibm同做pccw
咁緊係去ibm見識
佢地人工冇上限 但pccw就一定出唔高
仲要可以去歐洲trip 個人經歷都唔同晒啦
同埋佢地都會有bonus
身邊同事又叻啲 點會唔好
你繼續係本地公司 學嘅野又學晒 不如出去睇睇 到時升職都易啲啦

不過 人工方面可以再拗一拗
減人工轉新工已經on9

仲要轉間chur d既位

其實你究竟知唔知自己講緊乜。

不如諗清楚自己想問乜再開po啦
非常好 支持 。我幫你頂左個位佢
叫新OFFER高過依家呢份工20%先走啦
嘩你咁樣讚返自己
新公司又話阿姐鐘意你 咁叫佢加人工你先過去啦 減人工過真係唔洗諗
係 再傾傾人工 講明chur都要減人工做 舊公司又唔係好差
我覺得講得已經好清楚....
我第一個反應 A公司都係PCCW / HKT
但我唔係呢個阿姐請
少咗人工 又多嘢做咗

你認真?

到時你轉左就會問自己點解咁傻
其實減人工過去 有幾鐘意? (認真問)
無錯
的確新果邊係有多d機會
但減人工呢下on9

你同佢講叫佢加多少少啦
減人工走仲chur左,玩咩

唔怪得請唔到人啦
西工仲要pay唔起
如果平手走既話 其實後生去chur下 寫靚個cv幾好 人脈 社交能力 處理大獲野既經驗 呢啲a公司俾唔到你 可能你b公司隨時做一兩年已經揾番a公司人工
番工係睇未來 你仲有30年要捱 揾間可以增值自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞