份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
咁你真接去溝個阿姐
唔係走去轉工
差成10k
兩年先齊頭,講緊都廿幾k
屌你老母

咁大篇野難得睇哂
睇到最落見到36K 不禁再屌多聲
你繼續r腳趾啦屌
咁你自己都決定左啦
其實最好量化埋啲假期同福利
外人先易啲幫你諗

我就咁睇
A又高人工又hea
完全無理由減10%去chur

我試過加25%轉大公司
諗住易啲再上高位
最尾同個經理唔夾
減人工走
我剩係覺得A 的工作環境ok 同人事好已經唔駛轉,人事好的公司真係唔係度度有
睇自己,真心覺得悶就去新公司啦,否則你再拖都係會走,但必須好頭好尾,留條後路,諗埋如果舊公司留你,你點
條傻仔
寫到明日日ot2,3個鐘係基本,姐係晚晚收10點11點,第2日9點又要死返去做野

日日做十幾個鐘,仲要減人工,肯定做幾個月已經心理有事

男女朋友,屋企人,朋友可以全部88,因為唔會約到,分分鐘放假都要跟project覆機

樓主都唔得醒水,成日諗學野學野學咩野呀,做到5勞7傷咁,分分鐘野又學唔到,又要比錢睇醫生

成日ff business trip好,business trip係白痴先覺得爽,又要同人開會,打report, email, 全日時間冇左,又jetlag, 又訓唔好,你估係班高官咁飲飲食食吹水就完咩
同埋你擔心A 升左會忙左,但又唔介意去B chur 爆,成件事好矛盾
你問連登一定會揀第一份 梗係有得hea就hea架啦
冇話邊條好d 最主要都係睇下你想點架啫
減人工轉工,仲要唔係因為本身份工閪,講出黎都要驗下腦
得喇你好撚煩
乜原來係減人工 咁你唸清楚啦 升職既野邊有得寫包單
我會揀A 但支持你闖吓 唔跌唔知痛
真 唔移民就A
係香港乜都貴 又無乜前景 緊係人工高最實際 又穩定唔炒人
想移民先考慮B
用B黎做跳板幫你移民時可能internal transfer去公司外國team 叫做去到起碼有份工返先
俾個機會我頂上
Hsi唔係越高越好,公司生意唔係越高越好
好聽d 就講句「少年你太年輕了」
字裡行間真係show 晒出黎
依加先搵工鋪路移民,2047都唔知會移未
咪撚覆佢啦,好彩呢個po大部分正常回覆
你永遠都唔會知到底係留低定減人工走會係最佳選擇
無經濟負擔就揀自己呢一刻鍾意嘅offer
揀咗就唔好後悔
又或者過一排發覺唔適合自己時再搵過

最重要係你有冇諗清楚自己想要/需要/適合啲咩
其實見識同前途真係好虛,人工福利工時先係皇道,依加一個新tech可以全行洗牌,咩經驗都係假,仲有前途好嘅工多人爭,自然有政治,到時個前途係咪你都未知
睇你覆咁多野 其實應該最困擾你都係錢
如果新公司開返42k比你應該直接轉咗
舊公司又話hea又唔會有咩發圍
新公司又國際大企業
呀姐眼角高都睇好你
前景又好 唔少人都減人工去轉
就算去到撈唔掂轉返出去個名都好聽
所以講到底你係100%想轉
你唔轉第日一定會後悔當初冇take offer
覺得如果轉咗一定會飛黃騰達 呀姐又睇好我

而家只不過人工唔到位先有呢啲猶豫
咁咪再試下R下你呀姐加高啲比你
就算係pccw 同ibm 關係, 點都叫同行
有足夠經驗, 又唔係pccw 裁員減薪
睇唔到點解pccw 的senior
要減薪去ibm 去做junior?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞