份工太hea但人工唔錯, 收到新公司offer, 你會點揀?

566 回覆
3478 Like 653 Dislike
到你post 糧單
不如你爭取下有冇得平手轉
屌你老母, 仆街中伏
樓主依家一定係度陰陰嘴笑

有冇人深夜就好情緒化好唔開心
https://lih.kg/3664566
人生淨係得返工咩
有份舒服嘅唔做走去做份成日要 OT 仲要低啲人工嘅
其實樓主你係咪M底
前日已經同個阿姐提出咗訴求
佢話會同我盡量fight
佢仔細老婆嫩,跟公司走唔容易
你去新公司
我去你舊公司做
每月比番10k你
見過B阿姐真人未
連登呢排好多角色扮演post,有冇咁多記者上黎作故事扮攞料
比個參考例子你

我做野兩年果時收到兩個offer

Offer1 38k,熟人介紹,公司hea到仆街,但我心思思想轉行

另一個offer 25.2k,多野做到仆街,好多野學

全世界都叫我簡offer1

但我為左轉行同學野簡offer2,仲一做做左4年

結果我30歲,做返本來果行,搵得40k

你自己諗
你唔走 人地點做你個筍位on9
咁就食得屎啦
間公司一定永遠鍾意你架?
咁你轉行點同
一有想走嘅諗法其實講乜都冇用
就算最尾留喺舊公司,都會日日FF去到新公司會點好點好
我條女用我Account
係真係睇好你就唔會俾依個offer你
點解做你而加呢份?你當初想要嘅嘢係A公司攞到未?
去B 公司你係真係想事業上轉變,定生活有其他野令你想變,而想係由份工開始變?

有冇識人B公司度做緊,了解下個文化啱唔啱自己
真係轉左。由hea 變chur 係好難適應,要知道自己想要乜黎堅持
仲要50K係10年前嘅價嚟
我覺得後生唔應該hea
但轉工package一定要同而家睇齊先得
你唔會俾佢水到掛
呢啲阿姐人前人後兩個人嚟,你試吓過幾日問佢,佢會答你過嚟做返一頭半個月如果表現好就加
識好耐架啦...仲會一齊出去玩
又唔會比佢水既
最後都係睇offer
真,去chur 工一定要加20% 先好轉,就算chur 爆都可以同自己講為錢頂住先

減人工諗住學野多數中伏
36k係計哂bonus?如果係同42k差16%,你要加多年人工先追得番?

出差有無allowance先?
轉工減人工係一件極度不智既事,你唔想做都可以搵下其他工比較下先
真係最少都ask for平過 無理由自降身價
要睇呢家份工,如果第時轉工,會唔會好難搵工

轉工有時為左學多啲野,見識多啲同pickup 多啲skill

不過如果你公司好穩定唔雞人,真係唔建議轉工,仲要減人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞