一人一個老婆難頂既野

938 回覆
1962 Like 73 Dislike
都明的,唔係人人都面對到批評
但互相體會到對方的情緒價值,已經係非常好。小朋友不會一直係父母身邊,佢會長大會獨立,你地最終都會回歸二人生活,所以說話藝術係要練習的
最鐘意發洩落我度 當我情緒垃圾桶
我話攰 佢會話我仲攰啦點點點 我仲要氹返佢
而我既攰就完全無視晒
我話辛苦 佢會話我仲辛苦啦點點點 之後我既任何不滿都無人會在乎
點解你唔提我!?
一樣
再加埋唔肯做愛
對應方法:公司偷情加叫雞
我家姐又係咁
生個女又係咁
好撚中
出門小朋友玩到成身汗要帶手巾仔,好幾次我都記得拎,唔記得帶有兩次。
其中有一次,是咁的,一朝早要出門口實在趕時間要去車場拎車,再開車過嚟屋企接老婆同仔出門。
然後發現無帶,閪冧屌我,話你無check清楚嫁咩?
咁都唔記得。
我回佢,一朝早起身我就整早餐搞小朋友刷牙洗面換衫,你仲早過我起身,但就坐係梳化㩒手機乜都無搞妝又未化衫又唔換牙都未刷,你仲好意思講我?
我成朝趕頭趕命幫個仔梳洗,整早餐佢食,你就無責任幫手check?

有陣時我會諗,係咪我平時做得太多,佢慣撚咗,突然一次無做到就唔耐煩屌鬼,係咪咁撚賤阿。對住佢真係好撚攰,我聽岳母講佢由細到大都係咁撚自私。永遠只會諗自己
睇路呀
又問你點解娶佢架啦
中咗啦,話我呃佢結婚,
我地奉子成婚既,但當初你情我願嫁,我一路都係為頭家,做牛做馬,
佢同我講想去讀證書,收工要上課程,我無限量支持佢,我同佢講家我會顧好,個仔我會送返學接放學你放心去讀啦。
到頭來被我發現佢出軌,問佢佢乜都認哂
點解要咁對我,同你睇住頭家,佢後欄放火
你唔直接講?
咪係 你估獅子咩
點解唔可以包容一定要建立新Language?
你唔食用做素食撚係你既事,之後你唔同我一齊戒食用,你係咪唔愛我,咁樣?
食肉
離婚
你地位都幾卑微
講到女人比人中出好似係委屈既付出咁
當你開口要別人包容自己時,其實就是要對方受委屈呀當每件事都要用「包容」來作結,最後就只剩下一堆情緒勒索和沉默。在婚姻裡的「包容」,其實是一種妥協,是很被動的,而大家建立新的love language ,是主動的尋求解決,性質完全不同。

現在不是說大家不愛了,而是溝通不良,就像一個中文一個韓文,中間又沒有翻譯,大家猜不出對方想表達什麼。與其「你就學中文!」,不如「大家一齊學英文
咁大家不如一齊點令大家舒服?
代埋女答
你唔掂我就舒服了。
咁你明未
女人跟本係唔識换位思考的
係咪受過訪……外國畢業?
有啲面善
唔係
樓上嗰啲好難頂嘅case真心推介離婚呢個建議,離婚後你會發覺自己之前浪費咗太多時間喺唔啱嘅人身上,有小朋友嘅更加要,唔係講笑

脷伸:有小朋友都決定離婚,過咗10年而家望番轉頭後悔太遲先決定離婚
點解仲唔離婚?
我同老婆住緊台灣
老婆係台灣人
唔離婚主要係因為小朋友,但離咗我留係台灣都無意思,台灣身份證拎係拎咗,有諗過繼續留台灣。
離咗婚小朋友判俾佢既話,我返香港生活會因為咁會好少見到個仔,加上個仔我預計會被人打毒針。
總之離又死唔離又死
又諗過,離完即刻唔理個官點判抱個仔番香港,屌,反正我過到香港台灣果邊都奈我唔何
但個仔得4歲咁做又會對佢好大影響,無啦啦無咗老母無咗幼稚園啲同學仔
情商低,男女都有,你選擇了一個情緒不成熟的人,就不要一概而論。男的也可以說「只要我想做愛你就接受,我就舒服了。」大家有既定立場,溝通只會變成迫使對方順服自己的鬥爭,中間沒有愛。
沒有愛的婚姻,比沒有性更難收復…
有人一個都可以唔食肉,但大部分正常人唔可以

但唔食肉既人到底明一個月唔食肉係幾咁難受。
一個月唔食肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞