傻閪大J 又駁嘴,唔認自己賭錢

513 回覆
113 Like 600 Dislike
條友自從佢老婆公開話佢 就開始拍搵女片 又落club 又去影g
勁小氣
你咁講如果Poker唔抽水就唔係賭博?
佢自尊心高到離譜 係咪有病
yt有人好心提醒觀眾唔好亂學 佢又駁嘴唔係賭博
人地提醒咋 冇話佢有問題喎 自己又對號入座+起撚曬鋼
你估個比賽搞手冇錢賺咩?
同六合彩派彩原理一樣
一定有一部分投注額去咗馬會個pool 到
變咗獎金金額 < 總投注額
你自己用麻雀做比喻咋喎 我無話Poker唔係賭博

咁嘅話跑步比賽有參賽費 頭10幾名有獎金又計唔計賭博先
tournament可以講唔係 cash game一撚定係
講左咁耐都未有人define到咩叫賭錢
有香港既大學唔讀 比幾球野出國留學 返黎搵兩萬蚊個月 又叫唔叫賭輸到仆街?
麻雀你冇牌點打都食唔到糊 但poker可以
你癲
不咁講啦,tournament 美其名係需要報名費
但係嗰個報名費其實係買入籌碼嘅費用
而籌碼就係你用嚟喺Tournament 入面比賽嘅籌碼
基本上時限內係可以無限buy in

我再講多一次,我依家喺屋企同班朋友玩tournament
五個人玩一人夾兩千 每人有一萬蚊籌碼
最後贏家可得9000 1000係比租場錢
咁叫唔叫賭?
麻雀可以打到對家叫糊變棄糊
我揸副爛牌 夾硬九張落地扮叫糊
嚇到人哋棄糊 一樣係防守嘅一種
仲要和局冇輸錢下舖靚牌再黎
輸咗要畀錢?
邀請賽喎?
點睇都係主辦出錢出埋酒店請佢地嚟比賽兼拍片宣傳啦, 唔洗報名費之餘隨時仲有宣傳費收返
根本唔需要定義咩係賭錢
私怨係唔洗用常理去討論
補充多一點 有技術成份或技術成份重要嘅競技唔代表佢唔係賭博,亦都唔代表佢一定係賭博
賭博係一個行為 利用有價之物,黎競爭輸贏的遊戲(維基嘅定義)
好明顯,無論係tournament 定cash game 都符合上述嘅定義

點為之一個唔賭博嘅poker遊戲局
就係純玩,冇任何有價之物喺呢個競技入邊
就算係一粒糖,佢都係有價之物
你真係戇撚鳩
上面已經講咗啦,佢攞第二贏50萬嗰個係其中一個buy in嘅event
我當佢有sponsor唔需要自己俾錢,其他玩家呢?
唔好自己遮住唔想睇到嘅嘢啦小朋友

唉,再講清清楚楚少少我成件事係由頭跟到尾咁睇
由佢未話poker唔係賭錢前已經睇緊
無論係台北APT KOL邀請賽定係濟州APT KOL邀請賽
佢喺完咗個邀請賽之後都有參加其他Event
台北嗰個係佢贏咗所以免費參加
濟州嗰個佢係輸咗正常係要俾錢參加另外有冇sponsor我就唔知
但係重點係就算有冇sponsor佢呢個行為都係賭博嘅一種
咁Freeroll Tournament計唔計賭博?無參賽費 但係有獎金
勁撚多含丁力
bluff

等於橋牌可以係體育 可以係賭博
中學都有橋牌學會

鄧小平共產黨人都打橋牌,共匪唔可以(公開)賭博
籌碼可以係錢
可以係計分工具
由尻佢,睇佢浪費人生
平時我都反開條光頭佬
但ching你講啲嘢仲柒過佢
都係嗰句,有人俾錢你去賭算唔算賭?
有人比一萬蚊我買馬,贏咗我嘅輸咗佢嘅
只不過付出嘅人唔同咗啫
Freeroll tournament主辦商點解要搞相信大家都知
可能係宣傳,可能係其他嘢
但呢個唔係討論嘅重點,重點係參賽人為咩參賽
我相信大部份都係為咗獎金而參賽
而本身參賽嘅成本主要係時間同金錢
咁就好睇參賽者點睇時間嘅價值
調返轉咁講,如果個freeroll tournament獎金唔夠吸引
亦都會有好多人選擇唔參賽覺得贏咗都嘥時間
嘈嚟都嘥氣 樓主唔係想討論Poker係唔係競技 係想屌鳩光頭佬咋
仲未計個平台最賺錢嘅項目真係線上賭場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞