傻閪大J 又駁嘴,唔認自己賭錢

513 回覆
113 Like 600 Dislike
照佢咁講跑馬同打牌都唔係賭博
最柒呢啲傻閪真係以為大J 個啲真係名人賽個個唔洗錢參賽咪唔係賭囉
poker 唔係賭錢係乜
又係你呢啲以為識打少少就出嚟理論既柒頭
含技術既遊戲就唔係賭?
你邏輯咁廢打poker 輸撚死
其實你識唔識玩poker
cash game睇住player type黎exploit
有技術基本上係crush哂所有low stakes
tournament大部分係跑馬即係all in ev
運氣成份一定多好多
如果大J 話poker 係一個長遠靠技術既遊戲,唔應該視為賭博,我唔會咁激動。

問題佢係話poker cash game 肯定係賭錢
但tournament 唔係賭錢 (因為佢經常拍片參加)

屌佢老母邏輯完全錯晒之餘,仲誤導咗好多人以為tournament 唔洗報名費,或者唔知報名費就係自己既注碼,呢啲真係賤狗嚟。
駁唔係賭嘅以為自己好有技術 咪focus晒喺技術度囉 根本poker個玩法就係建基喺賭上面 定係大家任何action都唔會睇賠率
其實係
佢個玩法基本上係SHOW HAND咁樣變出黎
只不過係變左你拎2隻暗牌咁樣變出黎玩
邊到玩都唔係重點啦 有錢既成份係到基本上係賭博 依個都唔係你入場費用 幾時見到運動選手參賽要帶定大量現金係身黎落注每一局或者參賽就已經係要比一大筆既參賽費用?

再睇地區,啤牌係咪賭博工具黎計
Poker 每一個action 都係自主決策
每一條行動線都係反映你對遊戲嘅理解
而唔係against house 或者不可抗力 點會係賭
就算all in 跑馬都只係probability vs probability
如果運用統計學計算係賭 咁天文台長期都係賭緊

但如果你係香港法律層面上面理解 咁sorry 就一定係賭博
但咁只不過係香港法律上嘅落後 同埋 官商勾結嘅結果

不如討論埋鋤大弟同鬥地主算唔算係技術game
咁麻雀呢
係咪賭博係睇有無運氣成份 有無賭注

如果天文台開個盤俾市民買聽日咩天氣 = 有賭注 = 賭博

任何有隨機性嘅野都可以拎嚟賭

但唔係任何有隨機性嘅野都一定係賭博
麻雀 你講緊邊款麻雀先

日本麻雀咪競技遊戲

跑馬仔鬥快食糊又真係賭運

廣東牌打番 你明知輸但係打邊隻牌輸少先都係技術嘅一種

但法律層面上佢唔係賭博之嘛 因為十幾年前開麻雀館啲契弟大撚哂 如果十幾年前班鄉黑係開poker room今時今日poker都唔觸犯香港法例
我話知你邊款啦

你有賭注/ 籌碼/ 利益咪賭

你自己喺屋企打錢都係賭

除非你打麻雀零入場費贏咗大會送錢俾你咁咪叫比賽
你分返清先
而家個討論係游戲本質

Poker遊戲本質係策略遊戲 以概率對上概率嘅遊戲
啤牌同籌碼亦都係遊戲入面嘅工具

你講嘅賭注係睇吓籌碼有冇賦予價值 如果有先係賭博

Cash game 籌碼價值係1:1 咁係算係
Tournament 就算用ICM黎計 佢都只係期望價值 咁又算唔算呢
你同啲港女 話發夢見到你偷食就係偷食有咩分別
師兄你既然都識ICM
咁點解你會認為籌碼兌現金唔係1:1 時,會又變咗唔係賭呢?
你意思係,個人睇法可以改變事件嘅性質?
大家都係黃 和解了
唔識嘢,可唔可以解釋下點嚴格上講係賭
用咩依據?

其中一個最頂級既poker pro
睇人地點講
人地唔會好似大J 咁打幾鋪比賽就話poker 唔係賭撲
因為佢只係期望價值 並唔係去到果個位企起身行出門口就可以兌換到同等價值嘅現金

而ICM嘅考慮亦都會影響遊戲入面每個玩家嘅決策 有啲玩家可能會連AA呢類嘅強牌都唔會玩
有技術成份仲叫唔叫賭?
你明咩係賭?
個 post 明明討論緊大J 打 poker tournament 係唔係賭博

我上面都講咗任何有隨機性嘅野都可以拎嚟賭博

Poker tournament 洗唔洗俾錢入場玩 ?

要嘅咪即係賭注

Winner takes all 都係賭注
你講到運氣成份佔咁多
洗咩cup手/a high先all in
拎34s一樣可以All in博同花順
含技術成份就唔係賭? 你用錢周街打麻雀? 賭馬對統計學要求都好高,賭馬唔係賭?
你咁計 遊戲王大賽都係賭喎

1 有入場費(賭注)
2 有獎品 (可能係卡牌 可能係獎金 可能係卡套)
3 開局隨機手機 抽卡隨機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞