傻閪大J 又駁嘴,唔認自己賭錢

513 回覆
113 Like 600 Dislike
大家點解咁比心機覆樓豬
簡單講佢就係對人唔對事,想屌大J

睇下樓豬既comment 就知佢有少少格硬講
當你無限放大運氣同機率性既野,呢個世界所有既野都可以叫賭博架啦,做手術99%成功率,用樓豬個邏輯都係賭博,但佢唔會屌,因為唔係大J 講
我個Point係十個有九個會仆街
講緊9成賭博既人
包括9成玩Poker既人
GTO超勁剝削超勁絕對理性會檢討係咁學習資金管理超勁唔on tilt
有幾多%既人可以做到?
做唔到既人係咪好大機會仆街(唔討論仆街既程度)?
技術高者高係正期望值, 咁個9成人呢?

所以賭博當然係其中一個重點
咁當然有人贏有人輸,而技術低既一定係佔大多數
但依個係可以研究進步變成winning player既遊戲,唔同於賭場個種賭博遊戲你係無可能贏
2028使唔使擺入奧運項目?
咩叫賭場無可能嬴
當你賽局數量唔係接近無限
普通賭仔點解係必輸?

而家講緊有人問
「點解要咁介意係唔係賭博?」
因為十個有九個會仆街
仲有就係大J唔100%肯定錦標賽唔係賭博
就係想混淆視聽, 或者係真心戇鳩
唔好同我講話, 你講緊錦標賽既性質
淨係講ICM哩樣野已經關賭博percentage事啦掛?

下風期點鳩樣算, 一大堆問題
難聽D講要做你所謂既winning player
我簡單當係嬴錢玩家
我玩百家樂唔好?
1.資金管理 (止蝕止賺)
2.按計劃行事(e.g.淨係打單跳)

AA係咪100% preflop跑嬴?
係咪一樣係做緊高勝率加+ev賭博?
點解要咁介意係唔係賭博?
因為賭博係其中一個重要既元素囉
賭親十個有九個會仆街
所以咪話係心態問題,投資定投機/財博唔關個投資標地事。
例如你買港股買恒指,你有研究開,有極好嘅心態同埋策略,你咪係投資。我完全冇睇開港股恒指,淨係聽你推介就買,我咪係投機財博。
*賭
無可能嬴係講緊expected value
你同我講運
百家樂house edge 1.06% – 1.24%
你每100蚊就輸1蚊
點樣唔係必輸?
唔好同我講咩單跳,如果你講單跳既話同你"十個有九個會仆街"既論點就有衝突
單跳既話機率上十個有5-6個都會嬴,唔係你講既90%人會仆街
係ev同house edge令到數學上依個遊戲一定係莊家必勝
不過講得出"我玩百家樂唔好"
你都一定唔係winning player
但數學邏輯唔該搞返清楚
你都戇撚鳩
一個項目係咪賭博建基於參加者心態已經係低能
咁樣行政立法死硬
點樣心態?
poker等於玩錢既chess
我2500elo搵一個1800elo對賭
$100蚊捉一場棋
你性質上可以話係賭博,因為有money at stake而你係有機會輸
但你expect以你既技術水平100場可以起碼嬴佢85場
咁究竟一個拉長黎打你必勝既勝負係咪真係純賭?
依個就真係你對賭博既定義問題
其實好簡單,82法則,明嘅就明
你閱讀理解係咪有啲問題?
個人心態同事件性質有咩關係?
我用博一博嘅心態去投票,所以投票係賭?
垃圾唔認賭錢,覺得賭錢失禮佢,咪屌囉
我咪話緊你呢個point戇鳩囉
你使唔使睇返自己寫咗咩
"我玩百家樂唔好" 用了反問的修辭手法
反問(又稱激問、反詰)是一種修辭技巧。形式上反問句是疑問句,可是問者不期待讀者/聆聽者回答,因為它的答案都相當顯然。
屌你老尾講賭要教埋中文

係咪唔識中文定係中文攞U?
有心討論就睇多次我講緊咩

我話我簡單當: winning player = 嬴錢玩家
對於non-winning poker player來講
百家樂係咪更易嬴錢?
唔通我轉去打百家樂牙?

我係唔係winning player唔係討論點
你無point其實可以直接唔回覆
知唔知好肉酸

點解要咁介意係唔係賭博?
因為賭博係其中一個重要既元素囉
賭親十個有九個會仆街
講咁多有q用咩
入差館用現金捉一場先講
乜撚野對賭博既定義
賭博就係得一個定義
落一落定義先再講野啦中文U
呢度好多人好撚惡,法律見解亦唔同主流國家㗎,總之覺得有技術含量,長遠係贏,你玩乜都唔當賭博
大把人同你講香港法律制度落後,話美國正名咗運動乜乜柒柒
一般的賭博方式是透過參與者自行決定投入多少金額為賭本,再藉由投機方式試圖取得更多金額。但此案的德州撲克賽事,參與者只能在牌局開始時的一段時間內繳交「參加費」,還必須要運用技術策略,透過多次的牌局才能決定勝負,所以雖然在遊戲規則層面仍帶有部分射倖性,但並非純然依賴機率。
且每一賽局最終的籌碼數量,僅是用來決定名次的高低,最後決定參與者能兌換獎品的數量,仍是取決於名次的高低,並非直接將下注的金額兌換為現金,因此認為不符合《刑法》賭博罪之不法構成要件。
簡而言之,判斷有無構成賭博行為的關鍵點在於,賭局的勝負是否單純倚賴機率事件,且獲得的報酬與下注的數量是否具有必然的關聯性。

台灣法院係咁判 咁仲係咪賭博
扲地方法律去拗又係唔會拗得完

上面有傻閪講乜鳩美國正名咗poker係運動
事實上大部份州份tournament如果有buy in已經係犯法
就算內華達都只可以喺賭場搞
似係你中文U睇唔明人學講野
你定義就係有賭注有機率
咁你咁講股票都係賭博
由頭到尾冇人話poker唔係gambling,麻雀都係gambling
只不過依啲博弈遊戲,係同賭場table game個種賭博係完全唔同
一個係有house edge永遠玩家都係輸,莊家永遠贏
一個係同玩家博奕,玩得好既人基本上只要玩落一段時間一定係贏
英文定義上係a game where money is at risk,但數學上必勝既遊戲,又算唔算係money at risk?依個你自己思考下
咁所以話你唔係winning player咪冇錯
唔係winning player唔緊要
但你數學概念咁都未明就真係算吧啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞