傻閪大J 又駁嘴,唔認自己賭錢

513 回覆
113 Like 600 Dislike
其實有睇開就知
技術佔比唔重嘅話
點解打到final table嘅時候,點解黎黎去去都係嗰班人
正如足球世界盃,你有冇見過中國入決賽?
冇錯 賭馬係一門統計學 但同時間亦都有好大嘅人為因素影響
因跑緊馬嘅過程係不受遊戲參與者控制 (例如:練馬師餵瀉藥,潘狗拉馬)
所以係賭
如果係你口中嘅「賭博」,你又叫佢pro?
運氣pro?
會唔會矛盾
講技術你又講去統計,你不如講埋手工藝啦
咁騎師算唔算賭?
贏左又有獎金
最簡單,樓豬試下去玩500次睇下入唔入到final table lo
騎師嘅角色同dealer差不多
只係遊戲入面嘅角色 收tips維生
但dealer 唔會影響到賽局(出千唔計)
但騎術會
觀點與角度問題啫
你地認為係乜就係乜
有人話股票唔係賭博架
有人話大麻唔係毒品架
竊書不能算偷
你繼續不停問咁 乜乜乜都係架喎有乜意義

重複咗幾多次任何有隨機性嘅野都可以拎嚟賭博

小明同小美可以賭下次默書拎唔拎到 100 分添
pro 同賭有衝突? 職業賭徒咪係pro 囉,有乜問題?
希望你唔打 poker, 邏輯咁癈輸撚死
大麻係唔係毒品,係呢個年代真係最明顯嘅例子

有啲國家視為係,有啲國家當唔係

如果有一日,全世界嘅國家都視煙草為毒品,回想返今時今日大家可以隨便喺街上面買到煙仔食,都係幾不可思議
係阿係阿
冇分別,一街都係六合彩pro,賭大細pro
職業玩poker,長期贏錢只不過係一世死好運
係垃圾,滿意
又係啲識打過吓poker 就好有見地個啲人
我同樓上大把人打開都覺得係賭
我都冇問過問題

我同緊你嘅論點同你討論 俾緊個例子你

你要打橫黎講咁唔係討論吖
學你話齋 個老母同個仔賭佢下次考90分以上加零用錢都係賭呀
告哂啲老母佢吖笨
有賦予價值咪就係賭囉

你去玩廿一點 掉個籌碼出去 但個籌碼係對唔返錢嘅 咁咪唔係賭

衛生麻雀都唔係賭㗎
有咩打唔打嚟講 ? 講緊個定義係好清晰

我無討論過係咪所有賭博都違法

點解要無端端講告邊個老母 ?
睇心態,你唔研究技術同埋策略鳩推注碼就係賭博,
有嘅話其實喺一種投資。
我都定義得好清晰

Poker 遊戲唔係賭博
係籌碼賦予價值先係賭博

你一路講隨機性可以拎黎賭就係賭 咁唔係打橫黎講?
我賭你唔過四十歲命係咪又可以告我賭博罪?
拗唔到就發難渣
長期贏錢同賭錢有乜衝突?
佢唔賭錢咁點長期贏錢?
唔長期贏錢咁點做pro?

唔知點解呢度啲人對賭錢兩字感覺好負面
我好鐘意poker 但唔會否認自己賭錢
https://philarchive.org/archive/MUEDAA

呢篇文章講緊Annie Duke(前職業poker) 點樣睇poker入面嘅運氣同技術嘅比重。佢覺得呢兩樣嘢係咁嘅:

1. 同國際象棋唔同,poker係包埋唔確定性同運氣嘅成分。國際象棋高手冇可能輸畀新手,但係喺poker度就有機會,因為喺poker入面,運氣或者所謂嘅"偶然性"就佔咗好大嘅作用。

2. 雖然poker嘅確有運氣嘅成分,但係又唔係完全靠運氣,同彩票或者輪盤唔同。其實恰恰相反,每個職業poker玩家都會講,poker係一種需要好多年經驗先至有機會喺職業級別競爭嘅技術遊戲。

3. Annie Duke主要探索嘅係poker入面"喺你未掌握哂所有資訊嗰陣做出更加明智決定"呢一部分嘅技術,仲將佢擴展應用到我哋日常同職業生活度添。

4. 喺poker同現實生活入面,去區分運氣同技術通常都唔係咁易做到,"結果好少係完全靠技術定係完全靠運氣"。Annie Duke建議我哋都要將區分運氣同技術睇成一種 "賭注",盡可能如實咁去區分佢哋。

所以我先講打和,唔係鳩嗡的
但你話tournament 唔係賭喎,tournament 既chips 無價值?
Tournament 嘅chips 係真係無價值 你揸住十萬籌碼並唔代表你可以攞返十萬
Chip嘅數量只係代表到戲結束嘅時間你係呢個遊戲嘅排名(限時錦標賽)或者係你遊戲入面可以生存到邊一個位置
即係佢參賽唔駛用真錢,
籌碼唔代表佢地要嘔出黎/可以拎走嘅數
有排名先有奬金

有冇理解錯?
如果poker 唔涉及金錢獎金 仲有冇人玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞