[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
一機一鏡,你地會留邊枝鏡?
由以前幾機幾鏡去到依家賣埋
去旅行ip搞掂
依家等部x100到

睇下會唔會買返部xt50
定買其他牌子
有諗過買rx1r2
但一皮買部10年機好on9
我同你調轉,以前去旅行一部iphone 搞掂,買左機之後除左日常之外,其他時間去旅行 / 行山,之類果d 都會拎相機
仲特登買左個相機背囊咩得無咁辛苦
雖然都係自娛多,但真係睇得出相機同iphone 影出黎係好大分別
我果陣最on9 係無買x100v
果陣未開關,x100v 未開始炒,行入dcfever 唔使排仲要原價有貨
但果陣唔想玩定焦,想留個flexibility 就錯過左財自機會
23.4 or 33.4 偏向23.4 因為sony有50.2
我都幾鍾意插住枝23.4 就出街
自己電話睇就睇得出

放ig基本上無乜太大分別
反而比較難exactly copy到fujj啲sim
上fd屋企玩呀 食飯 etc 呢個焦距好就手
以前都諗啲人點解咁on9一皮野買部apsc既定蕉機
之後炒完先有機會上showroom玩
一拎上手就知係好野
好enjoy用相機去影吓相個過程
而唔係用電話9 snap
之後又用電腦執下又印下相入相簿咁
由咩都唔識到依刻都幾開心自己有依份熱誠興趣
我長插23.2
影唔到既相用ip影
散景果D 一望就望得出係iphone 定相機影
就算post ig 都明顯有畫質分別
我都覺,同埋影人都唔差
其實只要有閑錢買嚟開心下幾好
唔係搵錢為乜姐
仲未有機會試,亦都唔想去試
我怕試完會食炒買部x100vi
電話所見即所得,但硬係無用相機咁有feel
唔識點講,用相機影出黎既相好似有質感d
iphone 14 pro個散景真係好易分到係假 15pro好似假分左
冇錯巴打
iphone portrait mode 個感覺似係落左個blur filter 多過散景
等多等唔好心急
只可以話好貼近1” 機 要分都好大機會睇得出
真,等多等可能其他廠出部killer 就可以平入
一開始以為好勁,出到嚟覺得有啲鳩,都係a7C II 算
用長焦可以避免到include 埋其他人,focus 翻係主角度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞