[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
旗艦機先有,還是所有機都會透過更新有?
有冇話幾多年之後就唔再更新俾你,好似手機更新咁被遺棄?
只有第五代嘅(Processor 5)機先有,即係X-T5/X-H2/X-H2S 等
xs20 都有,好似係。個reala ace 其實冇咩特別,一定冇NC CC 咁特色
用5代CPU既機全部都係夏季更新
快D俾部RX1R嚟睇下
影人有CC足矣
其實而家富士有邊幾支係support 到4000萬萬像素?
想問下x100vi加左原裝UV鏡重可唔可用返個鏡㼛蓋?
Hello,小弟玩左幾年XT-3,都係日常拍攝影下狗/去旅行影下風景咁,想問其實值唔值得上XT-5。
普通影相嚟講問題不大,但係一去到影動物郁快少少即刻走晒,10張CH可能得3張ok
問XT-5主要見佢個樣差唔多,應該唔使重新適應,淨係個餡升級咗,但係萬五蚊真係好貴…
x-t5會好好多 但值唔值萬5就真係你自己先答到
唔該巴打
咁睇黎要放左枝16-80換16-55😮‍💨
樓上係咪有巴打想放
有生之命會唔會有TC1 digital
周老闆有貨啊
係呀 佢話唔值5千 6千嘛好唔想要咁
我諗你4000多都收到
不過好似都有另一位巴打想收唔知有冇下文
afc係進步好多嘅有閒錢咪升級
係真唔係😨?
4千幾收到我想要呀🥹
Btw幾成新🫣?
唔聞相其實冇乜分別可以照玩下先再諗換唔換
本身1680都唔係好sharp嗰啲鏡嚟

佢都落咗disclaimer 呢張list係睇edge to edge at maximum aperture 好似冇入list嗰幾枝舊定焦咁本身插舊機全開光圈都已經唔係sharp但收咗光圈其實ok,咁同以前嘅用法其實一樣
你pin返當時人出嚟
我都唔知道
但 a7c2配部份原廠G/副廠鏡
計返價錢同Fuji差唔多
重量甚至更加輕

依家Fuji真係炒太貴
巴打係咪要放🤣?
幾成新🫣
1655 mij仲放到幾多
而家用手機影就算,發現影另一半計, 方便勁撚多
部相機留黎去旅行有需要打長炮先用
9成
呢個焦段咁短 真係iPhone好過
我之前都用X-T3, Pro3, 鏡頭都係嗰幾枝一代prime鏡, 主要影狗仔同細路仔
跟住買咗X-H2S, 鏡頭都忍唔住連隨買埋新嗰兩枝23mm, 33mm f1.4, 而家差唔多用咗兩年
(部X-T3同啲一代鏡就送咗俾朋友)

買X-H2S原因
• 富士唯一stacked sensor, 要追焦+連拍係最fit選擇
• 高像素我另外有Canon R5, 所以無考慮40mp機
• CFexpress Type B, 用過返唔到轉頭, 一來連拍無咁易爆buffer, 二嚟過相入電腦慳返好多時間

另外仲有呢啲明顯對X-T3嘅升級 (X-T5都有)
• 新AF mode可容易影到動物
• 新電
• IBIS

結論, 俾我買多次我都係買X-H2S
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞