[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
10-35mm用手機取代
之後搭支56.2 + 70-300mm
咁樣好似幾好
其實1655 室內studio 影好有用
你係都要當去旅行鏡嘅,咁就冇辦法
真係想放?可以tg傾🫣
睇你想影咩,如果你係影landscape 或者影星要聞相,咁雙修full frame 會好啲
我會覺得一野就扭去嗰個Shutter Speed 同 ISO 會快好多,快過逐吓逐吓碌,所以上次試用X-H2 好唔慣
27 2.8 真係日頭鏡,如果想夜晚影都要開到3200ISO
會,X-T3 就係例子,連Classic Negative 都唔比,因為當年要推部X-Pro 3
一樣,19年入手用到依家,個問題係X-T5 依家仲貴過Full Frame, 同埋跟本就無貨
當年入手價先9k, 嗰陣啲Full Frame 全部都要15,6k, 搞到依家我諗不如雙修算。
ching 要唔要多個朋友?
之前用慣左x-pro3都要啲時間先習慣得返psam 就算e+手上啲機係psam都係覺得vintage style logical啲
其實sigma個幾支sup唔support到?
同埋其實唔support既話會爭幾遠,手上大部份鏡都係上代鏡
去youtube搵下片睇比較下仲好啦
用文字都表達唔到幾多
支鏡好耐年前買有乜計, 我body仲係xt1
又唔係人人有需要影studio
真心,一野我就由ISO100 扭到 ISO6400, 你仲要慢慢碌,突然間我就覺得啲dial 其實好有用
其實都影到,只要你唔放大100% 其實無咩大分別
都唔知幾時出2 代...
有咩問題,我手頭上有18-55同16-80但係都係會揀呢枝去旅行
仲可以拎返隻測光儀出黎當菲林機玩
要萬五蚊咁貴咩?我見格價網水貨都係萬三咁上下
講快一定係pasm快啲,用過晒xe xt xh都係set返用前後dial唔用機頂轉盤
左手光圈+托鏡構圖
右手手指公ev compensation/iso,右手食指快門
咁先可以四樣野同一時間set好

而且最大問題係
機頂轉盤唔夠每一格分得唔夠細
想要640 800快門就要用返前後dia較
ev又係要用c再用前後dial先有+-5
全部design都係閹割版
以前富士嬴操控係因為咁多間廠得佢有實體光圈環
但而家sony新鏡都俾晒光圈環,c記n記都有鏡身control ring叫做好過冇
水貨價同日本差唔多,諗住係日本定依度買
XT5 Lightroom已經有Reala Ace可以轉
講起個朋友, 我俾咗一機三鏡佢(23mm f1.4, 56mm f1.2, 18-55mm)
但佢去旅行結果都只係用iPhone

btw其實一代鏡幾好玩幾有特色, 所以我都keep返枝16mm f1.4
當然仲有35mm f1.4, 配落X-H2S其實都算方便
感覺Q唔係好作得準
用咗部Q3半年, 老實講影出嘅相有時我都唔係好睇到佢同xf16mm F1.4嘅分別 (當然一放大Q明顯sharp啲尤其邊角)

但用full frame 50mm F1.2就有明顯分別
更莫講話85mm F1.2
結論: 心動不如行動
如果純追求畫質就係GFX或Hasselblad
但要大光圈×影動態 (運動, 貓狗, 細路仔)
就似乎FF更合適
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞