[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
光圈1.2就係1.2 你睇下支50 1.4 1.2gm都差兩千幾三千
又有世界大戰既味道

想問吓依啲係會點呃人?

依家fb咁多騙子?

富士終於唔洗炒
換完枝16-55之後想買多枝長焦既變焦鏡去旅行
巴打們有咩推介?
買原廠定副廠好?
用緊XT5 想搵枝食得哂四千萬
70300 長焦副廠得轉接 一係手動
我都睇緊呢枝 或者騰龍枝18-300
但普遍都係推70300
咁你買左未呀?
唔喺香港
再講多次,1.2 入光量係1.2, 但散景效果得1.8, 因為apsc 係用wide d 焦距做到等效FF 景深,依d 物理野同攝影常識黎。要追散景就最好入FF, gfx 都係唔夠黎,因為d 鏡暫時未做到1.4 edge to edge 都sharp
唔驚喎
佢都係寄俾你
係真嘅話,你應該見唔到二手佬應該掃晒
大師你支鏡走咗未啊?
依排好忙,冇時間放,用gfx 多, xt5 依家都少用,gf 63mm 長插,gf 35-70 都好常用
講事實又卑人負皮, 唉,讚番apsc 富士有咩好lor, 因為散景冇咁勁,影合照apsc 會好用d, 唔洗收咁多光圈去prevent 兩排人清晰度問題
負皮未必壞事但睇到好多人係唔理理論
講sharpness 又話j gear 多過講影相,講影相又負皮又唔理事實
總之講富士負面野一律要反對,同政府反搏隊一樣
連登沙井勿認真....
想問下點解係1.8 唔係1.4 唔係2.0

利申覺得50 F1.0+ xt5,D散景 唔係真係有F1.0 (FF)咁散
以50mm 等效為例,apsc 係用33mm 焦距取得50mm FF "主體同背景大小比例"畫面, 所以apsc 個散景係建立係33mm, 而非50mm, 因為33mm 本身已距離主體遠左,所以背景散景程度係少左,少左幾多? 就係光圈數值x1.5.

有d 人like 背景blur d, 有d 就prefer 全sharp. 依d 個人preference. 就散景能力,一定係FF 好過apsc.

所以大d sensor 的gfx 光圈1.7鏡散景能力係1.36

唔洗講,我認真解釋咁多,又卑人負皮啦
https://en.wikipedia.org/wiki/F-number
1.2 去 1.8 係足一級光圈喎但係
唔係1.5x 又唔係 1/3級
呢part 點計
一級光圈=光圈數值x開方2 (1.44)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞