[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
依家手頭上有X-T3, 同埋成set 鏡,諗住放晒啲Zoom 跟住入a7CII
a7CII 水貨先萬二
其實多數都係開工嘅人先要雙修,業餘嘅話其實M43 都已經夠做
都係嗰幾支定焦,18/23/33/56
18 會唔會再就手啲
有部舊相機啲膠邊甩咗
重有無可能搵到配件更換
但你相應要企遠左,唔會更易有其他人係你同主體之間行過咩?
我琴日都係睇行貨價錢比較咋
有錢就去馬 開心就得
講真句我都有諗過買多部a7c 長插一枝prime
但係諗諗下,我應該幾時拎邊部出去,玩玩下會唔會唔滿足於得一枝prime ,之後兩邊都玩哂,就唔想打開呢個潘朵拉盒子
冇呢支prime 但有時用16~55係16果段會feel到變型 18唔知會唔會有呢個感覺
道理上係咁 實際情況唔容許
有時有啲位用到呢招 等岩時機應該都影到除非條友玩野見你camp住佢個方向都仲要企係度
但熱門景點應該有難度
不過部S9 電子快門係硬傷
可以講 無係無對手

X100系列太獨特
你拎上手就知 佢嗰種大細同質感係所有嘢都啱啱好
Ovf個啲好多人話廢 但真係佢先有
一拎上手喺個窗口望出去拎返細個玩菲林機啲感覺

其實錢唔係好多,而家想即刻要都係萬$78咋嘛
純粹係條氣唔順

啲相嘅質感同埋我覺得最大分別可能真係啲散景嘅問題
你話攞住張相 你真係講唔出邊忽同邊忽唔同
但一望落去就係有分別
成皮野
我買xt50好過

個lut唔知咩環境
又無鏡
有錢建議雙修先
富士同Sony超級唔同
用長焦個畫面縮細咗,反而更加少機會俾人影響
就算中間有啲人行嚟行去都未必真係喺你影個範圍
當然你水平影過去一定會阻到,好多時呢啲都係企高啲或者企低電影

但係去旅行大支長照鏡真係好好考決心
//用長焦個畫面縮細咗,反而更加少機會俾人影響//
呢個真係無諗過,但諗落又有d 畫面
睇黎可以hold 起唔出carousell post 住
人山人海行都有困難果種應該乜鏡都死
都係,再諗下先
以前用Sony去旅行帶齊晒鏡,都幾狼狽
直到有次試下帶XT5 + 35/F2
影多左好多相,有餘裕慢慢諗吓點影好
又無咁易攰,行多左路

諗緊買100vi 嘅話直接帶呢部crop 算(adorama等緊)
想問jpeg/heif一張相大概幾mb左右
新買部機 買咗張256gb sd卡唔知可以影幾多張
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞