[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=ZbUUcOEgfe8
鐘意富士影人像可以睇下呢條片講XF23mm f1.4 WR
個人認為23同33mm f1.4係富士必玩, 一來焦距實用, 二來畫質同對焦都算係XF鏡最好
viltrox 一支27mm 1.2頂曬兩支仲抵, 支xf 33mm 真係唔夠viltrox sharp, micro contract 都係viltrox 好d
我都諗緊入23 1.4 定 27 1.2 好, 始終都相差差唔多200G
定入支23f2 算
27 1.2 好撚重,另一半應該唔肯用
27mm焦距有啲人覺得可以一鏡抵兩鏡, 有啲就覺得少少兩頭唔到岸用唔慣 (我有XF27mm WR, 但就係唔太用得慣個焦距, 都係傾向用返23mm同33/35mm)
睇評測Viltrox都係好鏡, 不過除咗size較大同重, 對焦速度都好似同原廠鏡(尤其新嘅LM鏡)有差距
抵唔抵見仁見智, 多啲選擇對大家都係好事
價錢差左兩千幾,夠買多支sigma 三劍。要輕極致就23f2
https://youtu.be/zJ_qxcFmp48?si=n2RFPDuwmJvxcAUm

對焦stm 摩打都唔算慢,價錢平一倍都唔夠平,真係冇野講,btw xf 33 同viltrox 27 1.2 我都有,唔洗講咁多
不過我就真係理解唔到既然要買viltrox 1.2
點解唔直接買隔離廠full frame算
咁撚大舊
我都有50mm gm 1.4 wor , 舊大舊係不如睇下xf50 1.0
唔使講咁多…咁你單機啦
佢推左枝viltrox 27.2 好耐啦
三句唔埋兩句就係呢枝,佢眼中所有鏡都唔夠呢枝好
咪係 相又無張
支鏡頭幾sharp又點
J器材定真係影相呀
如果j器材點解唔原廠
款式好睇對焦快
二手價又硬淨
我原廠有啦,就係好過原廠,又平一倍,原來良心推薦都係原罪
影女女我用gfx 啦,女就費事po 啦,咁多起底撚,下次影景po 下lor
27個焦段有性格,事實上取代唔到兩支,最終擺入幾多支鏡入相機袋要度清楚 加上個尺寸重量差咁撚遠,真係試過玩過先好俾錢

拿我無話你錯,唔好講咩“原罪”,我受唔起
巴打心水清唔知1655賣咗未呢
唔係唔俾你推薦
但係純文字討論好似差咁啲
睇下幾錢 水三千。。。6000全是缺點 3000全是優點.. 如果行同行比 ,同sigma 支35 差得仲遠過水比水 而且重極都仲係輕d 當然 焦距係差d 如果比支舊40art重量差得仲遠
你睇下FF嗰幾支1.2幾大幾重先
尤其係嗰兩支85.2
想入Xt50是否傻仔
女人用OK
男人手大
但如果計DOF
APSC鏡 F/1.2都係大概等同FF鏡 F/1.8

咁計FF嗰幾支1.8輕好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞