[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike

Price.com xt50 有價了 貴過xt5….
新手入坑想買第一部機X-S20配xf35mmf1.4r
平時用黎旅行影景,食物同女

想問下咁樣夠唔夠用?
請買變焦,例如sigma18-50
仲未放??
買張high speed SD咭實中
問咗間水貨連新kit鏡 $15580
揀變焦係因為佢可以適用多啲場景?
因為你唔知自己其實想用咩焦段

唔好聽d濕尻KOL講咩定焦鏡可以令你專心影
等效50
室內over the table影唔到食物同女
咁要搞清楚 ,係影食物同影女,定同係餐廳影女同食物合照
餐廳打卡相 用返電話 或者等效最少都要24mm
咁咪唔好影囉

用電話影唔得嘅咩
香港啲相機舖會開貨出嚟俾人摸?
會有啲相熟嘅叫開出嚟俾佢摸吓摸完又唔係賣跟住收返埋

跟住過兩日有個北菇嚟買相機咪攞嗰部嚟買俾佢囉

不過北菇鬼識睇新機有冇俾人摸過

你可以唔信不過見少鹹書有幾個北菇呢幾日都呻緊俾人搵笨柒
幻想下長期iphone 1x無得zoom淨係可以crop
唔係話唔好但係新手唔建議
有冇人入手xt50了?
陪佢行星際/皇室堡,睇下佢中意邊支囉
1770完美合乎要求2.8光圈 weather sealed 又有ois啱xt30
17-70咁重我就一定唔要
sigma 1850 lor
如果會常喺室內, 建議23mm f1.4 wr
等效35mm焦距比較易用啲
過來人經驗, 唔建議送相機鏡頭
除非你好清楚
• 佢有無呢枝鏡頭
• 佢常/想用咩焦距
• 佢有無原廠/品牌情意結
• 佢介唔介意枝鏡頭size & weight
• 邊間舖比較可信, etc

佢用緊X-T30比較細部, 其實較適合配細枝嘅鏡, 陣間你買枝大大碌zoom鏡配落部細機佢都未必鐘意

仲有呢段焦距喺富士用f2.8鏡頭其實唔太影到明顯bokeh(即係背景矇), 而且室內用f2.8啲相好大機會高noise(即係多粗粒)

其實你亦可考慮送下其啲攝影accessories, 例如腳架, 閃光燈, 相機帶, 袋

最後你仍然堅持要送的話你可以睇下23mm f2, 35mm f2, 50mm f2, 同埋陪佢一齊去買
我都諗緊留唔留, 如果留都係standard zoom 加定焦, T20舊就舊啲但細部都有有用既時候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞