[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Sony機我得一個用途 掛遠變焦鏡頭

平時輕身出街 拎富士
之前轉A6700,但Sony Apsc太少鏡,一係就FF鏡咁大碌
同埋都係鍾意富士影操控同色
FF鏡頭大係正常

利申我用A7C2
咁6700係Apsc呀嘛
SONY都係用18-135一係就SIGMA
當然仲有11,15同10-20都算係咁
FUJI依家連重量對位18-135嘅鏡都未有
新KIT算唔錯但個價有病
有冇人用過龍仔18300
手上有支1855 想換支天涯鏡
夜晚轉35 1.4
Price?
影咩先 影相定拍片多?
上星期除左褲J 部S9,差少少凍親
而家都係疊埋心水繼續用部xt30ii 學好d 影女朋友算
用緊咩機先
買多枝70300有冇得諗?
樣係幾好但cut埋evf 真係搞唔掂
二嚟要輕便佢又唔多細鏡
本身見佢細FF 又話平真係除哂褲
之後傳無evf 已經縮縮地
然後無mechanical shutter,仲要枝鏡F8,即刻著返條褲
用緊xt20
係考慮緊1855加70300會重
18300直截了當
我有18300,諗緊放
主因係覺得太重,同埋好少用長焦果邊
完全同意
如果佢係出rx1 咁 fix len 有返MS 同evf
再加埋佢所謂LUT function 幾實都好好多
本身同底都唔係差 video 有time limit都理解嘅
read write慢就可圈可點
有得食都唔識睇住食
得啖笑
點解拆兩枝呢主要都係手拎重量問題
如果你接受到下下都一大枝就得
當然如果旅行用一機兩鐘出動係幾好
不過1855都唔係話太重當你用唔到tele都有枝細鐘可用
係 唔聽訴求出埋啲所謂content creator 機
電話都做到7788啦
我既經驗係
1. 當時仲係用緊跟機條幼掛頸帶,一上左枝18300 掛頸就好唔舒服,烏龜頸出哂黎,之後就好少用
2. 係用過既幾次 (主要一次係去迪士尼,一次係去日本),發現根本好少機會會用到長焦果邊 (即係55-300) ,呢個可能係我唔識構圖啦
3. image quality 我覺得係ok 既,但因為以上兩個原因,我係諗緊放左佢換枝50/2 或者sigma 56.4

不過而家行貨價唔使6000,水貨大概4000,都唔知點開價
我果枝行貨黎,仲有保養
照跟番Q咁出已經夠J
4000都得嘅起碼仲有保先
長焦係香港有啲難搞
我枝50140都係旅行先出動
都唔知佢係咪走得太前
我覺得一去d 熱門景點就用唔到長焦
最近影prewedding 見個photog 用canon ff 插枝85 定80,我覺得已經會係我handle 既極限,再長焦就要行遠好多仲要避人
對返即係大概50 / 56 ,所以先想賣左枝18300 換其中一枝
你個情況都應該咁做嘅
景點太多人係好難搞
不過櫻花紅枼季長焦就好好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞