[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
X-T50 咪又係成皮野
諗諗吓都係keep 翻套富士算,橫掂又齊鏡,其實無咩大必要上Full Frame
咁係咪應該一支Sigma 18-50 2.8 就算,細細支,無負擔
Overall 質素幾好,支鏡又防塵防水,係最wide 嗰陣四邊會有少少變型同暗角,不過修正完同收少少光圈就無問題。所以係富士出佢原廠compact f/2.8 wide angle 之前,呢支係最好選擇。
掙扎緊viltrox 27.2定fuji 33.4
viltrox sharp、平但係重
33.4個size同3百幾gram好吸引
但係個價差唔多買到viltrox 27.2+75.2
一樣,一路見到a7CII 個價係咁跌,已經跌低過X-T5 (本身諗住入手X-T5)
我覺得如果而家先入坑,無咩理由唔買sony
不過入左富士坑,望到sony 機頂轉盤又覺得會唔夠直觀
早排經過上去玩
玩完問條友話等一年
我話照排
佢o左咀好似唔想做咁

情報完畢
Xf 27mm 2.8 wr
80gram
賣晒啦
落左單外國買都預下半年先有
依家一機都無
望望下xt50好似幾好
成皮野我會買xt50俾既野多過panasonic
個lut未玩過唔知點

但fuji起碼齊鏡
我一定用餅鏡 但s9個支f8
我不如用即影即有算
用完leica q side to side比較埋
Ff對我嚟講無意思
可唔可以井多少少
我反而依家會諗不如一支定焦加一支長
因為短蕉反而可以用iphone頂一頂
長焦唔用相機無可能代替到
福仔係咪手動
當玩具囉

唔買依支就淘寶幾百蚊玩下
唔好剩係睇a7c2個價,睇埋FF鏡個價
我覺得無乜大分別
可能我木眼 唔好屌我
之後我用相機既取向係輕便同外觀行先
所以得x100啱我杯茶
但leica q 唔係都係輕便咩?
定焦光圈細到zoom鏡咁真係搞唔掂
我連佢支鏡突出嚟個位都覺得阻
有陣放係斜孭袋
X100依啲扁就好

同埋q其實都幾重
2.8ok la
部機最大賣點就係Lut
store 39 Luts 用 又可以疊2種都算少少創意
防震佢都幾屈機
不過冇evf 就硬係覺得影起相上嚟同部機個connection少咗
下下舉就部機睇LCD影 mon又唔係光好難搞
鏡用返啲大嘅前後balance 又有問題
其實都睇住x100嚟食但Panasonic就偏要行自己果套囉
Sigma 30.4呢 同fuji viltrox比差唔多?
有支27同75 諗緊17-70或者呢支11-20
再或者直接儲錢ff雙修算
sou desu ne
原來唔淨係得我一個會想市場出返d powerful 少少既卡片機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞