[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
拎慣左xh1咪ok
btw 唔係我主動講連拍架,影人的話,畫質同對焦永遠都重要過連拍。如果連拍的話,依度請問會有幾多人係影車影運動,大多人都係旅行影,影frd 影model,依d 情況,連拍只係估相的5%
窮撚淨係夠錢買2手gfx
平過x100vi
gfx 好抵玩(跌一半價二手)
我A74 同XT5 都用低速連拍,貪多一兩張
每次都係AFC對焦優先

jpec iso noise & 對焦準確度,A74 都較優勝

個人感覺
6400 12800 a74 唔超放大都叫有公仔睇
3200 4000 xt5 我諗已經極限
玩apsc買完日日升值,玩完放返出去唔使輸,隨時仲有賺,保值過leica
gfx新機落地輸一半,貶值快過買新車
xt5 影人iso 我lock 係800, gfx 就lock 係1600,a74 就1600. 其實a74 d noise 係有d 彩色,難執d
gfx 100ii 已跌到41000, 半年多d 冇左成部xt5
xt50有冇邊度有得訂?
Inbox 咗幾間冇覆
咁不嬲富士都唔係玩畫質同對焦,富士開AFC點都唔會有sony個種安心感
xt5多noise有乜所謂,菲林味,加多啲noise先似菲林想白滑咪ai denoise
富士個AFC 成日唔知飛左去邊
d 正價都唔敢公佈,你諗正常人會買到?
咁繼續玩住部30ii先
水貨咋
所以垃圾Sony唔執過啲相係唔出得街唔係冇原因
又嚟noise當菲林味
以後啲廠真係唔洗再做R&D,有咩缺點啲用家可以自己吹到變優點
梗係啦富士對焦慢慢對,等用家慢落嚟感受環境,享受攝影初心
較粗顆粒+高iso 多noise, 配合埋富士菲林模擬,重現各款已停產嘅富士菲林色調
相機外形係情懷,慢活拍攝係態度,影出嚟嘅相有溫度拎住一部富士相機,遊走係新宿街頭,突然明白乜嘢係浪攝流,何謂森山大道嘅「攝影原始慾望」,人生未曾擁有過一部富士相機,係一個遺憾;擁有富士相機,會後悔買得太遲
二手
水四個3咋....
xt50 又真係良心作品,肯定炒貴過xt5, 因為加支23mm f2 就等於x100vi
GFX 我長開ISO 320 -3200 個DR400幾好用
Fujifilm hk 深潛緊 仲訂咩 價都冇
好癲 出spec 果日啲鬼佬網已經開晒訂
自己拎嚟炒好過啦
之後咪加返D贈品
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞