[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
//不過櫻花紅枼季長焦就好好用//
願聞其詳
上次櫻花季拎左1855 同23.4 去影女朋友
用長焦唔會仲難影咩?定係用黎淨係影樹?
影下大景特寫果啲主要都係j個壓縮感
其好睇你去邊度影喇
市區就真係可以唔洗諗
二線成市就可取啲
長野 松本果邊囉
因為多數自駕所以時間上就到
要少人真係要好早起身
呀,咁我明了
本身我買18300 果陣都係J 左佢既壓縮感所以買
但實際去到上手既時候就係俾途人限制住
而且女朋友唔會早起到,所以有少少得物無所用既感覺
咪放咗佢換其他鏡for女朋友 你好佢好
今晚上carousell 開post 睇下有無人吼先
留返黎當長焦用囉
無話一定要當天涯鏡長插住
太少用,無謂放係度
Xt50係咪又要炒
如果真係炒,睇唔到點解買佢唔買xt5/xh2/xh2s
太重
買xt50基本上唔需要專業function
要個樣 輕 同film sim
差100g 鬆d 咋…
同埋xt5 body 行貨dcfever 個網都係寫15k
xt50 1500 美金,即係近12k
如果炒兩千的話點解唔買xt5 算
最kik係xt5同xh2兄弟個size同重量同full frame差唔多
炒唔炒,唔係你話事係大陸佬話事
所以早幾頁有人問買二手fujifilm 應該點,我叫佢睇完價錢再睇其他廠
我見a7c1 都係萬鬆,唔係一定要玩fuji 的話我覺得佢可以試下a7c1

我諗如果而家我無xt30ii 同鏡係手,我都會試下a7c1
重過鏡頭蓋唔叫重?
fuji留一機一鏡
再修sony都係個唔錯選擇
一部x100 加sony a7系列都幾完美
唉…都有排等到原價入手
聖誕節前應該唔會有正常價

淨係上邊有人嗌到萬九都冇貨出
有諗過,但我只係用黎影下女朋友同風景,暫時睇唔到有雙修既必要
如果部s9 插得勁,都可能買黎插下leica 鏡既
否則應該暫時都係玩住富士算
同你對S9嘅諗法都係咁
不過都想睇下sony係咪再出rx1系列先再決定
如果雙修,反而我係會想買部rx100 / g5x ii 果種1" 機,貪可以放褲袋都得
不過而家市場都無呢d 機,一係就四不像既vlog 機
呢個係一個好嘅諗頭黎
e+富士我留黎一係一機一鏡一係去旅行想盡輕
你講起rx100 我仲有部m3係到
人生第一部數碼相機有紀念價值
之後就入手xt10 用fuji玩到今時今日
以前vlog 機就係rx100 g7x 天下
好事嚟唔洗下下咩到個隻狗咁唔知為乜
好天有相影到都話 相反就真係想死
早幾年買xt30ii 果陣其實有諗過買rx100vii
但真係太舊,同埋果陣聽講富士d 色靚d (或者係女仔鍾意多d),所以就買左xt30ii
果陣買kit set 好似先9k,而rx100vii 好似都仲叫緊7-8k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞