[請勿買行貨]Fujifilm 討論區 (100)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
用家先知自己想點
想買咪買唔買唔會心息
可能巴打真係鐘意23mm走天下呢
望下香港先啦
澳洲賣$2800,都$14000
我都有睇,退埋稅都ok,不過大鋪都冇貨
真咩,咁我等多陣
係曬細鋪炒
最鍾意支16 可以用鏡頭轉mf af. 係咁前後chok 不知幾爽
2支都單獨拎過去旅行
感覺上23mm真係易走位過35
外國大把人已經收到機啦,根本就係大部份人會排幾條隊,邊間有貨先就取消其他,所以一定會比想像中條隊消化得快,不過啲炒狗仲揸住一手蟹貨嘅就祝你好運喇屌你老母
你自己一早有答案
有冇師兄用過Sigma 23mm f1.4 x mount個支鏡? 評價如何? 同一代XF 23mm f1.4 比又點睇?

小弟有支xf 23mm f2 想upgrade大少少光圈嘅鏡
23等效35mm
有40mp用埋crop mode真係夠用(短trip)
咁你又一路攬住支35唔買23?
佢咪有支23
睇下 'Fujifilm XF16 16mm F1.4',HK$2,000 係 #Carousell https://carousell.app.link/aYzf3jJGXJb 呢度搵到
自己本身有支35.4+18-55, 機身淨係有部上世紀既XT10(等緊XT50)
想買23.2, 本身影開風景同食物, 因為影food成日都太近對唔到焦
23.2 岩唔岩用???
我講緊支16-55🤣🤣🤣
支23/2係遠視鏡嚟,影近嘢會好似抹左一層忌廉喺鏡前面咁,影食物不建議呢支

試吓 33/1.4 或者 23/1.4 WR LM,最短對焦距離同畫質夠做
如果佢諗住影食物,xt50+一枝鏡,會唔會買部x100vi 好過
意思即係好soft呀???
因為我都睇過有關review話近影有問題
因為本身未試過鏡, 可能上肥花度試試佢先, thanks
都係諗換鏡body, 多d 選擇
我明白,我都係咁諗所以先入左fuji 坑
只係而家fuji 全部野都好貴,升級變左有d 制肘咁
另外,你會唔會睇下xt5,我見而家好似都係13k (睇你要行貨定水貨),而xt50 rrp 都好似成皮,如果炒價的話分分鐘唔平得過xt5 好多
ching, 小弟都成9年前入坑, 買個陣一機兩鏡都係一萬蚊
見到宜家炒到上天, 想換個body都買唔落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞