其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
林彥邦呢段就係屌撚柒你呢種人
連應該屌柒邊個都未知,但如果你話驚比人拉,所以搵其他人屌 我無問題
但矛盾直指環保撚 就真係on9

在近日的種種討論中,政府的身影卻近乎消失不見,甚至反其道而行,一方面為發展填平濕地,一方面單方面要求市民為環保大義走塑賣單,如此政策制訂何以服眾?

更別說推行細節上的種種混亂,對環保餐具的質素不斷重覆由市場決定,市民最好自備餐具,又例如早前的垃圾徵費,每個學生派一個垃圾袋、不可降解的指定垃圾袋,到近日原來除了除臭外幾乎無功能的「智能廚餘機」,在「環保撚」和「你自私」的互相指責當中,本應責無旁貸的公權力本身,卻一直處於一個事不關己的旁觀位置。

可以想像,有關走塑後環保餐具又斷又溶的討論仍會持續一段時間,但若一直只是將焦點放在「環保撚」vs「你自私」的層面,而不留意公權力本身的精神分裂,只會是一場失焦而無意義的口水戰。
所以我上面咪問佢,到底係真心為環保定盲目跟風
接受唔到自己原來係自己口中既垃圾
要轉移話題
反環保膠真係好柒
你今年用咗幾多膠製品
有冇搭車
答左我未
香港班白痴搞環保就係製造垃圾去環保
食一餐要斷十幾支叉 製造更多垃圾去環保係香港先做得出
屌你老母
你班環保撚說服到大眾未
繼續扯開話題,希望冇人見到自己柒
反環保膠柒到無地自容
視乎佢搵幾多錢la

人工$10,000 vs $50,000, 搵得多, 洗得多,
用左黎搭飛機、食挪威魚、買大間D屋、開冷氣、揸車,
放銀行都會借比公司洗錢,出糧比另一個人洗錢
你洗多$1買餐具,根本製造多$1污染物
但你慳$1, 又會洗左去其他地方,一樣唔環保

最環保應該0收入,敞平
係討論之前
首先要知道連登係咩地方先
就算係林超英唔開冷氣,影響唔到人
呢度都係會一面倒恥笑
今次走塑,呢度嘅人講啲乜,其實唔重要
撇除政策,撇除環保撚
呢度都肯定唔係一個支持環保嘅地方

所以而家先問究竟係針對政策,針對環保撚,定反環保
答案就係,屌政策,屌環保撚,屌環保,屌撚哂

利申最撚憎紙餐具
邊間用我寧願唔撚食
唔敢答啊?但同時你班環保膠又走去批判人哋唔做
咪就係

我懷疑根本就係啲環保組織收咗有錢佬捐款,將環保責任轉移去正常人度唔入有錢佬數

根本應該收碳排放稅,啲私人飛機同first class收晒重稅去投資綠色能源先啦
環保L叫人唔好食肉,減得幾多

根本最反環保就係環保組織,特登轉移視線,變相比有錢佬有得繼續排放
冇問題 我唔係環保撚我唔會嬲
香港人比外國人覺得成個大陸人咁姐
抵銷唔到所以唔做
但明明人地都有屌D人坐私人飛機
你咁講嘅話德國咪又係唔自律
德國咪又係要入膠樽機俾返錢你
香港有呢啲機嘅話全部人即刻同你入膠樽啦
咁當然你覺得自己已經係大陸人去比係冇問題
學佢地周街痀屎都仲得
佢哋梗係唔會屌金主
即係on9 無睇字 定 文盲? 小學畢業未
我就唔係環保撚
最好就方便我

但環保政策如何落實係政府問題
立法會通過
即使政府同意班環保撚政策 佢有責任點做去令市民減少不便

你可以過環保撚幫政府諗埋咪得
Yes

但政府認為可行 出嚟變成咁垃圾就係政府責任
咩都拋哂比餐具供應商 同 商界?
食都無得食呀...脫你老母節咩...
我冇支持今次政府環保政策 唔好屈
我係就D連登反環保言論講.
冇話過政府做得好
我唔係反環保 但呢d環保政策咁on9 仲要有班環保撚支持 我就好反感
講人權自由法治公民質素就好緊貼文明社會
一講環保就環保撚死全家 我開大窗開冷氣吹咩
唔好撚搞笑啦
班on9政策唔掂
班環保撚邏輯咪一樣咁混亂
就呢個post吖
咁多人提出咁多民間質疑同顧慮,解答哂未啊?
咪淨係識道德勒索
香港未發展好?
人地污染係發展.
環保能.用下腦!

環保就係為搵錢
你答我有邊個環保團體係建議減少生育.
無!因為減少人口,減少消費,得罪商家.
即是環保為商家做事.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞