其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
一睇你就知你唔只冇去過日本,仲要唔識字
先唔講你個所謂八成回收係唔正確,日本一樣一街垃圾
同埋條街有冇垃圾同環保係兩回事
我所講嘅減少over packaging 就真係環保
環保唔係淨係回收咁膚淺,減少不必要嘅嘢先係重點
日本不停製造不必要嘅包裝垃圾,就真係最唔環保。你駁到呢樣再講,唔係唔該你縮返入你老母個閪度
其實唔環保可以話我唔支持環保
唔洗夾硬講到人地係同你完全一樣然後再話所以你同我一樣
你覺得係岩嘅 就唔洗刻意講到人地同你一樣先
認為要搞回收係岩嘅人就比係講到名不正言不順
拉到上面講
收晒歐盟商家佬美帝錢然後話自己切唔到牛肉食係佢地陰謀
如果唔係個政策有問題
撚有咁多人得閒反對咩
你噏乜鳩啊?你都知自己理虧要滑波到講斬人
原來真正而且現實有人做緊嘅環保生活習慣喺環保撚眼中係極端行為聖人所為
環保撚真係傻閪唔撚用腦
原本係環保政策,依家見到班寄生係政權身上的環保撚的嘴面,變左反環保
依家你自己知唔知人地講緊咩topic
人地點解話要減塑? 人地係講緊固體廢物問題
人地over packing 但做好回收 咪減少左廢物
歐洲啲人唔自律 咪立法唔比生產咁多冇必要膠包裝
你就自己鑽牛角針尖
先定義over packing 比唔over packing 唔環保
然後無視人地回收政策
係到話日本可以over packaging 香港用又有咩問題
但到香港就完全唔提香港連基本回收都做唔好
反正香港人就要over packaging. 強制回收不了.
中國人真係要管
你睇下之前未有呢單野果時
反環保一向都係連登大風向
唔好講咁多喇!
除褲啦!樓豬你都預咗畀我哋輪吊架啦!
其實喺歐美環保同LGBTQ一樣都係政治宣傳手段
都係從平民入手搞吓教育、禁吓膠袋、分吓類順手收啲污染稅咁
要佢哋搞企業真係睬你都傻

同埋歐美生產成本一般高啲,但科技先進啲(能源效益高)
用環保門檻做借口就可以阻止發展中國家嘅低質產品進口傾銷
如果拉得高國際環保標準仲可以將國際市場拉向對自己有利嘅位置
經濟上係對歐美有利,所以中印喺科技/工業趕上之前都唔會陪佢哋玩
一直都話連登班社會垃圾下賤過小粉紅, 生長喺香港資訊自由地方都可以立場先行是非不分
依家反社會反科學反人類先係連登主流, 總之呢類post一定過500正皮
香港搞咗咁多年免費教育, 結果就係養咗一班無批判性思考, 反社會嘅垃圾出嚟, 都幾悲哀
笑死
你拎日本嚟做例子,話日本好環保,我咪駁返你日本有幾唔環保囉

over packaging 所產生嘅就唔係固體垃圾?啫係肯回收就可以繼續不停製造呢啲不必要嘅包裝?咁就係你眼中嘅好環保?點解唔係唔製造呢啲不必要嘅嘢?

如果 回收做得好=可以繼續製造不必要嘅嘢 ,咁我諗你可以收收皮先呢樣完全唔係環保

Btw,你唔夠人講又話人離題又話人冇去過日本睇下條街有冇垃圾

懷疑你精神分裂
唔明你講乜嘢?
睇你點定義咩叫搞企業
你點搞企業 最後咪又係轉返去消費者到
其實咩叫企業咪又係一堆人組成
你收企業稅 你就唔覺得係搞企業 產品加價
你就覺得係平民受罪
但平民見到貴 少左消費 你又唔覺得係搞企業
你眼中嘅搞企業係咩? 其實好主觀
人地排污有好多要求要做 要買好多設備去做
好似車廠成日比人收緊排放 啲車廠要改個設計令架車少啲排放
呢啲唔係咩 成本加左 你期望車廠直接執粒都唔加價
先叫真正搞企業咩
得 你對你對
環保撚有冇屌中國用可再新能源
你係咪駁唔到所以死都要老屈我係因為政府所以先唔支持環保? 你回唔到可以唔回, 但唔好搞到個討論咁低質好嗎?

退一步唔講人類滅亡(反正你班環保撚都唔會做到)
再退一步唔駛你地做可以左右國策既國家jar fit人
環保真係唔係咁廉價講下回收講下唔掉垃圾
係你地班人有冇意識到你地生存在生做既每一個舉動係點樣影響到地球

講下呢度成日講既"唔上連登咪最環保"
你會點樣理解呢句說話? 係咪覺得"因為上連登要用你屋企D電"?
有冇諗過唔係因為用電咁簡單?
有冇諗過連登後面隻server既用電?
有冇諗過要幫連登隻server 做cooling 會影響碳排?
有冇諗過要海外都access到連登係要舖海底電纜, 舖電纜0個陣有幾影響海洋生態?
有冇諗過你用來上網套野+連登部server 第時折舊要棄置時可見既金屬污染?

環保真係唔係贖罪券, 求其唔用膠拎下D野去回收就可以話自己救緊地球
如果你而家坐響電腦面前, 但完全冇意識到上面既問題, or你其實意識到但你第一野就覺得你都無能為力繼而投降, 你都係唔好話自己環保了
英國都係
好似世界排名數一數二再生能源比率高
一樣畀環保L屌到反皮

簡單講環保L有心插你嘅話
點都搵到位入你
人地建議自備餐具你唔同意咪唔同意囉. 唔好帶囉
我討論緊連登係不滿政策定反環保
我想知個問題係咩. 問題都冇但要求我答
其實個問題咪即係何不食肉糜
你唔食咪唔食囉

講埋啲咁撚離地嘅嘢仲咁自豪
我都係咁諗,呢一次真係真正反應到香港人同世界係幾咁脫軌。
連登仔終於有樣野係跟大陸人立場一致
D野唔分類就夠位放. 分開左就唔夠位放?
有冇見過東京D回收筒.全部加埋都係同我地一個垃圾筒差唔多大
我唔係話完完全全唔會佔多左空間. 但唔係佔多左好多
因為你D垃圾本身混埋一齊都係咁多體積
咁你試下post一個真環保政策睇下連登有咩反應
講真, 除左"太陽由東邊升起""阿媽係女人""山係石頭海係水"呢類, 世界上有咩絕對是非?

反社會反人類? 16世紀你唔用黑奴咪反社會反人類囉, 而家呢?
哥伯尼日心說當時都係反科學架, 而家呢?

盲目覺得環保就係好, 唔去諗背後個意義, 唔去諗環保以外有冇其他選項, 呢D先係真正既"冇批判思考"
咁有咩例子係環保? 試下開個post討論一下唔係環保撚講果D垃圾
而係真真正正環保.
唔生仔. 唔用套. 死左佢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞