其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
你可以睇返1樓
我一開POST已經講係討論反環保
唔係講緊政府今次政策
唔係一棍打晒一船人
就算未有呢排幾單野
一向係連登討論環保 幾實在討論 都係負評
但你屌環保 哪怕係話買一打膠袋返黎當飛機飛
都會有一堆人正評

當然我知係吹大左
但你由正負評可以知道大部份連登仔取態
tldr呀環保撚
祝你全家生癌
我搞企業嘅意思係影響到企業嘅營運同競爭力
基本上歐美日要收緊排放一定會同車廠夾好
例如車廠嘅技術減到20%,法例就會要求減20%嚟迫外國車廠跟,跟唔到就賣都冇得賣
所以只要本土/自己友市場夠大,車廠成本點升都係轉嫁畀消費者
乜嘢排放稅污染稅,轉個頭用環保資助名義畀返企業就得

至於平民見到貴的確會減少消費,所以環保通常係針對生活必需品
車、食物、垃圾處理、油呢啲價錢點漲平民都係硬食,對企業影響有限
相反你唔會見政府對珠寶、旅遊呢啲行業搞環保
本身係有垃圾糟直落收集站
咪就係你呢d所謂既建議唔考慮實際情況一刀切囉

仲講東京
上面你已經比人秒撚左
何況東京人口密度同香港有得比?
香港公屋都1座講緊40層每層16戶
你個回收配套要有冇跟返比例做先
我當你回收筒放夠一層一個
回收箱有冇人手去清理確保唔會塞爆先
樓主講嘢咁似家超
全世界嘅發達國家都有國安法
美國嗰啲仲由細細個已經教佢地愛國主義
通常發達國家反對嘅都係極端愛國主義e.g.美國衝擊國會山莊嗰班
政府都係驚我地同西方文明國家脫節 所以先咁用心良苦又立23條又立國安法
環保撚當正自己站係道德高地,逼人環保先反感囉

就好似加拿大逼人叫pronounce 唔係就犯法一樣

其實唔係個個人價值觀都一樣 唔理對與錯 溝通既方式唔係咁
人哋咪答咗係反環保撚唔係反環保囉
你又離題拉去傾環保政策係咩事
你有冇諗過啲人反對嘅唔係你題目提供嗰兩個選擇

我就反環保撚同反冇效嘅環保政策
所以你概念嘅真正搞企業 就係無視技術
一下就搞到車廠做唔到執晒
反社會人格咩下下都掛大企業
但無視其實個大企業都係成班人民做野
成班股東都係正常人
咁個臭氧洞禁左唔環保雪種之後依家又細返
禁左石綿就冇人因為咁生cancer呢啲有假咩
風能太陽能發電假嘅咩
歐洲個天變返藍色唔係工業革命咁有假嘅咩

反對嘅人好簡單
咩都話大財團小市民就個個同意
唔理咩課題
西方國家所謂嘅環保就係將啲重工業搬晒去中國同第三世界國家
將啲垃圾擺去人地屋企門口 咁自己屋企咪乾淨咗囉
我話政府環保政策同車廠夾好、打擊外國企業提升競爭力喎
點樣無視技術反社會搞到執晒
同埋咩叫大企業都係成班人民?李嘉誠都係人就同我哋一樣諗法咩
全世界講環保講得最多嘅唔係英美 而係北歐國家
人地國家行社會福利主義 喺民主社會教育經濟各樣嘢都滿足晒先去搞環保
你香港連市民最基本嘅需要都未解決到 今日都唔知聽日事 返咗成日工食個飯都要受支閪匙羹氣 你話唔燥就有鬼
環保撚
拿完錢係office 開冷氣
用膠整下標語
又一日

理得你點食
你都幾搞笑,我上面俾咗咁多例子,你同我講膠袋打稻草人?

咁印度人夏天熱死係咪小事?拆你老母屋咩拆,唔揸車起返條巴士線已經搞掂,城際交通唔搭飛機起火車。不過可能你覺得美國人揸車緊要過人命啦

拉埋碳排放講?上面係你自己不停吹奏歐美講歐美環保意識好過中國印度㗎喎,我依家咪同你講返歐美其實都冇咩環保意識
歐美由10變9就環保先鋒,發展中國家由1變2就地球毒瘤係咩邏輯你答到未?
香港都叫未搞好基本民生 咁台灣點搞
自己生活係唔同生活
然後就話人地改變好易
但同一件事 人地轉餐具 同強制回收都冇咩阻力
香港人就殺佢父母咁
你話打擊外國企業
有冇咩例子係外國立環保法
最後得果個國家做得切
其他廠就做唔切最後輸左比本國 我都想聽聽
而且環保係個個國家都搞緊
不論中國定美國
咁中國點解又接收 人地又要賣比人??
政府嘅環保政策
就係禁塑膠然後開發米埔
其實而家就係 國際社會已經進步到 環保係必須
同亂拋垃圾一樣 個policy就係唔可以亂拋垃圾
而唔係鼓勵你唔好亂拋

鼓勵自備餐具 同用少啲膠 都已經鼓勵咗好多年
咪自備餐具嘅俾人笑on9 用木餐具嘅餐廳俾貴啲囉
而家嘅政策就係唔駛環保嘅人蝕

政策溫和唔係溫和在allow啲人揀唔環保
係溫和在針對嘅係商家
咁你開得餐廳 你準備啲外賣食物 自己準備埋合適嘅餐具俾你啲客 然後從中獲利 好正常
可以係用好啲嘅餐具 可以切好啲食物 可以係平啲唔俾餐具 你同係targeted market夾到咪得
譬如我做公屋生意嘅 個個都係買上樓食 咁你咪外賣唔駛加錢 但冇餐具囉
你做地盤佬生意 佢哋好堅持要好嘅餐具 又賺到錢 咪收貴啲俾稻穀佢囉
如果間餐廳開喺中環金鐘 貴貴哋靚靚哋 target 啲會appreciate環保嘅young professional嘅 不嬲都跟歐洲俾木餐具㗎啦

你做生意 當啲客on9 佢哋又真係幫襯 咁都係一個work嘅business model嘅
咁你係做客嗰個 下次咪唔好咁on9囉
真 係外國啲人三日唔埋兩日就講環保
連登仔講到係商家設計出黎搵錢
如果係咁 工黨就反環保啦
事實係不論工黨商黨都講環保
唔係因為有錢代 而係啲人鐘意聽你啲環保政策
緊張

歐洲好多商家搞環保 唔係政府迫
而係做比消費者睇 因為知啲人緊張環保
同一價值人地用緊膠包 你賣緊紙包 真係好多外國撚會支持
係香港食得屎

最可怕係好多人係因為仇政府
本身唔惜環保 依家政府一開口
屌政策都算 屌晒全部同意環保嘅人
仲係行緊敵人支持我反對果個邏輯
我同意係呢個政府做成人民對立
但會唔會太唔理性

重申唔係講緊依家果套政策唔好再屈
醒呀你 慳返好多時間
乜都未諗好就一刀切話環保禁呢樣禁果樣,好有中國特色
外國環保撚咪一撚樣日日遊艇飛機
今次呢件事最反智我反而覺得係一班盲撐嘅環保撚
對住啲紙製嘅垃圾餐具可以視而不見
每當有人諷刺呢啲製品嘅時候
班環保撚仲會自我感覺良好連人哋屌乜都未知
仲要屌返人轉頭唔自備餐具
一樣嘢製造咗出嚟但發揮唔到佢嘅用途已經係浪費,到底班環保撚係咪坐住咗個腦
成個海都係垃圾

我每日丟垃圾都擺入垃圾桶, 點解我丟嘅垃圾會去咗海嗰度
我飲完飲品支飲管我都有擺入垃圾桶, 點解會去咗隻海龜度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞