其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
同你一樣囉

兩個字: 戇鳩

兩個字講晒
離地
如果有一個政策係設立一個全民都要遵守嘅carbon footprint上限,我會支持

第一階段環保人士應自行禁止:
1) private jets
2) on site international conferences (所有野都可以online)
3) 任何實體宣傳,包括廣告,banner, 單張
4)私家車(除非冇公共交通)
以作典範
講分類又係唔知講乜好,我自己由乜鬼藍廢紙黃鋁罐啡膠樽個陣已經有做,睇住佢地啲回收箱越黎越少,越黎越唔方便,有時我都諗,佢係咪想搞環保架,依家反感有一定原因可能就係俾你呃左一次,依家又想呃多次咁
自願分類咁多年回收率都咁低
靠香港人個自律就知冇得做.
每個產品加1支包裝稅 退返就比返1蚊你又支唔支持
又實比人屌爆.
OK政府出晒都得. 直到90%回收率果時政府取消退錢
大家又會有咩反應?
OK唔取消都得. 咁派錢都要有收入
我加個環保稅去cover呢個開支又點? 心照
根本只要環保就一定係反
你judge緊我
我細個都有跟
大個先發覺好撚on9
有跟住分類掉啊
咁又點,環保左未
因為你太on9
我要用少幾多餐膠餐具
先抵銷到一次Taylor Swift出門買grocery都坐private jet?
你哋帶頭玩爛件事然後走去怪人
痴撚線
點撚樣可以住係香港支持環保又唔支持政府嘅環保呀 你住深山洞穴自給自足呀 dllm onl79 死撚開傻鳩
樓主好似好好戰咁
但見到呢啲實際嘢即刻唔應

同啲左膠一樣講理論就巴巴閉閉
你誤會咗,冇人不滿環保
我哋不滿嘅係你班環保撚嚴人寬己
都唔係真心為環保,只係扮做咗嘢呃funding
自己都冇盡力去支持環保,日日歎冷氣大魚大肉
但就要犧牲小市民嘅權利
嗰班打住環保旗號嘅既得利益者固然仆街
但人哋都叫做有錢賺
最撚on9係底下班環保小薯
對環保認知不足但就不斷推人做啲佢哋自以為好環保嘅事
一直我覺得、我以為,自以為為環保付出咗好多
但求自我感覺良好就算,冇諗過其實係咪真係咁環保
同佢哋討論technical少少嘅環保嘢就扮睇唔到
咩係環保都唔知就心甘情願做既得利益者嘅爪牙去剝削市民
祝你哋班環保撚長命百歲百病纏身
高官公務員,都應該帶頭絕育,
生仔=製造GDP=唔環保
或者送佢地D仔女去永久上山下鄉
你連成效都唔講
點撚樣說服人環保
淨係碳足跡都有排你拗
學你話齋,你做過咩咁有貢獻啊?
垃圾原來自己咩都做唔到就judge人
東京D屋唔比香港大
而且本身一個垃圾筒裝到10L垃圾
裝晒廚餘同D可回收垃圾
變成分開兩個垃圾筒5L+5L
其實空間上唔會多左好多(會多左少少)
但唔會係分3類野就變左3倍空間囉
而且香港層層根都有垃圾房.滿左行兩步就清到.
仲近過外國人走出後園掉
我有同其他人討論架
但對你呢啲得把口既廢柴,撚下你就算啦
事實就係咁
西方做先咁耐做左咁多
香港人仲係講到環保就死全家
佢地值頭唔想廚餘送landfill 因為有methane 講緊係一個70-80 歲呀伯講出黎

算啦 留港連登仔由2019 年之後都憎政府反社會 係正常 如果政府反環保 佢地就會變返支持
回條撚咩
理論?我上面撇除咁多現實因素叫佢答我點解要接受環保呢樣野佢都答唔出啦
香港而家有乜嘢唔係同世界脫節?
呢D又係雞同蛋
回收訊低又搞到回收冇錢賺
政府應該貼錢去主動收D回收垃圾啦
收皮啦,環保撚死咗對地球咪最環保囉
源頭減廢呀 咁都唔做到學人講環保
條撚樣仲要上面講自己唔係環保撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞