其實連登係不滿政府環保政策 定係反環保? 見到反環保係連登大風向,開始擔心香港會同世界脫節

479 回覆
136 Like 804 Dislike
我方便自己,你邊位?
正苦依家最叻諗個政策一刀切
做唔做到 點做 成效 配套係點完全都唔撚理

除左一心益自己友之外我完全唔覺真係關環保事
用咁撚多木 斬咁撚多樹真係環保過用膠咩
你件事唔搞到政府果時咪好有牙力
其實兩睇啫
合連登心意果陣,海豚咪好重要
唔合心意果陣,咪唔重要囉
藉口嚟啫
話歐洲美國啲人好支持呢個理論真係唔知點黎,歐洲都仲好啲, 美國點會支持? 實際上可再新能源發電量大陸差唔多全部都係世界第一 。
美國地帶咁關我L事?當初規劃唔好咪承擔返責任。哦原來依家搞環保都可以俾咁多excuse,講到咩城市規劃
咁印度天氣熱以前冇錢買依家開始開冷氣極端環保L又屌?
中國做世界工廠排放多啲又唔得?
發展中國家冇錢用唔起green energy要燒煤又屌?
美國地大揸車坐飛機就得?

已發展國家做環保就諸多藉口,發展中國家就唔俾排,重要已發展國家排得多啲。中國唔大?美國人日日揸車坐飛機中國就起地鐵起高鐵起到蝕晒錢,但反而鬧返中國唔環保

歐美由10變9就環保先鋒,發展中國家由1變2就地球毒瘤係咩邏輯?

如果用你果套你一係國家滅亡
一係唔好用電. 咁咩都唔洗做

唔好意思依家要極端環保係你哋極端環保L提出唔係我,乜嘢跟我嗰套?
地大*
環保係理念.
你認同.咁就自然會用自己能力做相應嘅野
你覺得D金屬同膠掉左浪費 咁用少少時間分左幾類
拎去回收, 你覺得唔洗開冷氣 咪唔開.
落到樓下餐廳老闆如果係環保
見到個個客都縮縮下.就唔開咁勁冷氣
見有膠餐具同紙買. 揀紙
建築師設計樓果時.應用多D環保設計學.減少能源
環保一向都係要全部人做嫁啦

唔環保都好簡單
只要一路說服有人差過你
你就唔洗理環保

成個海都係垃圾
邊一件垃圾唔係由一個人產生出黎?
個個都話唔關自己事
正如返到大陸同去日本分別
個個大陸人周街掉垃圾果時都係話我唔掉其他人都掉
冇可能會乾淨

事實就有大陸同日本嘅分別
香港私樓個垃圾房你想幾大呀
我果度10尺都冇 放3個筒黃藍啡都唔撚夠位
依家仲要講緊廚餘回收 個濕鳩筒得果100L都唔知有冇要serve 1300戶
咁係你將所有連登仔都標籤做盲反
上面200幾個回覆提出左原因點解唔支持依家既環保政策
你反駁唔到就將人一棍打晒做盲反撚
宜家係唔俾餐廳提供膠餐具喎...唔係唔俾你用
你搞清楚未先
你可以繼續用
梗係冇得直接比啦,對你論點不利嘅數據咪冇得直接比,對你有利嗰啲咪日日攞嚟比 極端環保L日日拎中國每年總碳排放同歐美比,又唔見你哋拎人均碳排放同歷史總碳排放出嚟比吓
政策都有分推得鳩同唔鳩

香港政府哩方面真係做得太好太完善
我絕對支持

未行已經見到佢地嘅好處,行緊嘅就更加由治及興!

支持呀!

佢都係講一套做一套
係大家認真咗

首爾咪最近先講左盲目ban膠唔撚work
台北同東京撚有禁膠

咪就係人地分析好現階段有咩可以做先實行
而唔係一刀切推行騷民政策
無錯

最仆街係環保撚明知正苦無做好回收分類就硬推出黎,明知正苦收左錢當做左野,佢都係死出黎做爛頭卒

回收紙飲品廠就趕人走
叫人用左膠袋包好先再放入個收費袋
政府啲宣傳品仲係大量紙/膠,啲banner 又多
啲樓一層三十幾四十個單位人口咁密點同你玩分類玩廚餘
酒店啲水樽你咪回收囉,好簡單姐,呢樣又唔做!
冇牙力就cut撚晒啲funding,或者直接執柒咗佢
呃埋咁多funding不如拎啲錢去做環保相關科研
咁先係真正推動到環保
扮環保就有
日本出名over packaging 又唔講?
呢啲packaging冇哂就環保喇
特登整多咁多packing 嘢出嚟再回收返叫做得好
同除褲放屁有咩分別?
事實就係咁
我都唔係環保撚. 熱我開冷氣凍我開暖氣
不過我付出少少就可以出一分力嘅野會做
你覺得餐具切唔到牛咪屌囉.
但佢地唔會講事實上9成食物都係可以用到呢D餐具食到
少部份唔得嘅食物咪再搵方法解決
冇需要因為見環保就反
咁佢地口中環保撚有猜屌中國用可再新能源?
理性答你

簡單講政府既環保政策捨難取易,難既搞回收配套/教育垃圾分類唔先做,易既垃圾收費/禁膠就去做先,玩戰狼所有野一刀切漠視民意,好難唔比人諗到最終都只係一啲黑箱作業同相關行業利益輸送。

當你環保教育做得唔唔好,禁左咁多膠,但啲人都係照樣咁使用紙餐具/不斷搵替代品/淘寶,你覺得依一刻香港人有環保到咩?
外國lunch 食三文治食包
美國地大就折屋少事
香港人膠袋穿左好擾民唔應該做

再講.環保咁多泛.你拉埋碳排放同固體廢物講
不如話香港人講粗口好唔文明
中國人點解唔可以周街痀屎
你第一句已經自己呃緊自己啦

"環保係理念"
咁咪大家jar住個理念過世咪得, 你地亦唔應該支持任何同環保有關既法規, 因為"有理念就可以統治世界"

結論就係全球就快80億人, 你都唔敢去求證有冇多過40億人有環保理念, 因為你唔敢接受原來環保根本唔係咩普世價值, 支持環保既人根本唔係多數

你只可以同自己講"環保係理念", 之後自己環保, 之後覺得自己冇虧欠地球, 死0個一日就可以眼閉

呢D咪就係自欺欺人

其實你地D環保撚要做既, 係努力令自己做到各個國家既領導人, 之後立例只要有人唔環保就即刻送去堆填, 令到冇人夠膽唔環保, 咁樣先真正救到地球

而唔係響度鳩叫"環保係理念"
你成套理論完美解釋左大陸點解咁污糟
日本點解咁乾淨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞